U trendu

Suba soba: Stvaralaštvo Mitra Subotića Sube kroz interaktivnu instalaciju i u Beogradu

Udruženje za promociju savremene muzičke umetnosti „Nove uši“ najavilo je danas da će, nakon Novog Sada, od 21. do 25. marta predstaviti stvaralaštvo Mitra Subotića Sube, jednog od najvažnijih savremenih domaćih muzičara koji je imao svetsku reputaciju, kroz interaktivnu instalaciju „Suba soba“ u izložbenom prostoru Kula, u Beogradu.

Kao producent i kompozitor, Subotić (1961-1999) je uneo novi zvuk u savremenu muziku tadašnje Jugoslavije, kao i u muziku Brazila.

Svojim stvaralaštvom ostavio je veliki trag u obe zemlje, a njegov umetnički put tragično je prekinut u požaru 1999. godine, u njegovom studiju u Sao Paolu.

„Muzika koju je Suba stvarao bila je ispred svog vremena, tako da ona danas, nakon više od tri decenije, potpuno korespondira sa aktuelnim muzičkim pravcima”“, navodi se u saopštenju za javnost.

Subotić je sarađivao je sa najvažnijim autorima jugoslovenske muzike poput Milana Mladenovića iz EKV-a i grupe Haustor, a „Bebel Gilberto je uobličio zvuk koji ju je učinio svetskom zvezdom“, piše u saopštenju.

Instalacija će biti postavljena kao prateći program Kontakt muzičke konferencije i festivala.

„Stvorili su je Subini prijatelji, saradnici i poštovaoci“, navedeno je u saopštenju.

O Subinom radu govoriće Rajko Božić, Ruža Subotić, Zoran Janjetov Janja, Moma Rajin, Petar Janjatović, Aleksandar Žikić, Marina Perazić, Igor Popović, Ivane Fece Firči.

Na izložbi koju je postavila kustoskinja Bosiljka Zirojević Lečić posetioci će moći da vide dosad neobjavljene fotografije iz arhiva Subinih prijatelja i instrumente na kojima je Subotić stvarao.

Posetioci će imati prilike da učestvuju i u muzičkim radionicama.

U novembru mesecu, instalacija je bila postavljena u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, uz sličan prateći program, a u okviru 2022. godine u kojoj je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.