U trendu

Subotica: Zatvara se najpoznatija Gradska knjižara 'Danilo Kiš'

U Subotici se posle 76 godina rada zatvara najpoznatija Gradska knjižara „Danilo Kiš“ koju Subotičani zovu „Čika Mirkova knjižara“.
Po rečima Tamare Kovač, ćerke nekadašnjeg knjižara Mirka Kovača, knjižara do kraja aprila mora da se iseli zato što više nisu u mogućnosti da plaćaju kiriju za zakup prostora.

„Emotivno sam vezana za ovaj prostor i jako mi je teško… Knjige koje ostanu biće vraćene izdavačima, rekla je ona za „Magločistač“.

Knjižara je otvorena 1947, a prostor je ranije bio u vlasništvu grada Subotice, da bi 1998. knjižara postala Gradska knjižara „Danilo Kiš“.

Međutim, 2015. prostor je prešao u vlasništvo poznatog subotičkog privrednika Lajoša Čakanja.

Najpoznatiji subotički knjižar Mirko Kovač je umro krajem 2020. u 77. godini, a ceo radni vek proveo je u toj knjižari, nekadašnjoj prodavnici knjiga „Napredak“.

Nekadašnji novinar Radio Subotice, Smiljan Njagulje, rekao za „Magločistač“ da je odlazio u tu knjižaru kad god je imao vremena, da je tu mnogo naučio o Subotici i njenim ljudima, a neretko je tu dobijao ideje za mnoge emisije.

„Meni je knjižara bila drugi dom. Osim na poslu, tamo sam provodio najviše vremena“, kazao je on.

Po njegovim rečima, ta knjižara je bila institucija kulture „u pravom smislu te reči“.

„Od Kovača, Boška Krstića, Tomislava Vojnića, Oto Tolnaija, i mnogih sa strane koji su dolazili iz Beograda, Novog Sada, imao sam prilike mnogo da čujem i naučim“, kazao je on.

Po njegovim rečima, u knjižaru su svraćal ljudi koji po 30 godina nisu dolazili u Suboticu, ali kada su je posetili, odlazili su „kod Mirka“, jer je on bio jedan od retkih koga su znali iz starog vremena.

Zgrada u kojoj je Gradska knjižara „Danilo Kiš“ je na Trgu Republike 16 i pripada prostornoj kulturno-istorijskoj celini od velikog značaja za grad Suboticu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar