U trendu

Sukobljeni svetovi

Iranski pisac Kader Abdolah, rođen u Iranu 1954. godine samo je jedan od pisaca koji je zbog svog kritičkog načina sagledavanja svoje svakodnevice bio prinuđen da napusti svoju domovinu. To je i učinio 1998. godine, bežeći od vladajućeg režima, posle čega se nastanio u Holandiji, gde i danas piše na flamanskom jeziku. Njegov prvenac u vidu zbirke pripovedaka pod nazivom "Orlovi" pojavio se 1993. godine i odmah nakon toga Abdolah je postao jedan od najčitanijih pisaca u Holandiji, ali i u mnogim drugim evropskim zemljama.
Srpska čitalačka publika dobila je priliku da pročita njegovo novo delo "Džamijska kuća", koje je momentalno postalo jedan od najčitanijih bestselera i proglašeno romanom godine u Holandiji. U pitanju je priča o dva sukobljena sveta smeštena unutar cenjene iranske porodice Age Džana koja vekovima unazad zauzima cenjen položaj unutar iranskog društva. Problemi počinju da se nagomilavaju u trenutku kada se pojavljuje radikalni pokret kojim rukovodi Ajatolah, dok Homeini u Parizu priprema državni prevrat. Iransko društvo se nalazi na prekretnici, kao i porodica i prijatelji glavnog junaka Age Džana.
Kader Abdolah inače je dobitnik nagrade "Grinzane Cavour" za 2009. godinu, koju su pre njega dobili literarni velikani poput Saramaga, Najpola ili Grasa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.