U trendu

Šumadijski filmski festival od 18. do 20. decembra u KG

KRAGUJEVAC – Peti Šumadijski filmski festival debitantskog filma biće održan od 18. do 20. decembra u Pozorištu za decu Kragujevac, najavili su organizatori.

Slogan izdanja ove godine je “Tradicionalno i digitalno” i odnosi se na dvostruku realizaciju festivalskih aktivnosti, jer publika može da prati program u Pozorištu za decu na tradicionalan način i onlajn iz svojih domova putem zvaničnog internet sajta www.siff.rs.

Filmovi iz Austrije, Ukrajine i Francuske predstavljaće internacionalni program, dok će se domaći debitantski film predstaviti sa dva ostvarenja – “A.S.” i “Ajvar”.

Ovogodišnji festival je humanitarnog karaktera i umesto ulaznica posetioci mogu dati donaciju za dečake Mihalja i Dimitrija Kragovića, koji boluju od teške bolesti.

Glavni program na Trgu slobode 1 će početi u petak od 13 sati projekcijom krimi filma “A.S. (25)”, prema scenariju i režiji Milene Grujić, koji je imao premijeru na Festivalu autorskog filma 2019, a ove godine promoiciju na nekoliko domaćih festivala, i Vladimir Gvoić je osvojio nagradu u Nišu za najbolju glavnu mušku ulogu.

Debitantski film mlade rediteljke inspirisan istinitim događajem gradi sudbinu glavnog junaka Saleta, koji zajedno sa drugarom Andrejem (Nikola Šurbanović) jedne večeri pljačka menjačnicu. Međutim akcija ne ide po planu i oni spletom okolnosti završavaju u stanu studentkinje iz Poljske koja postaje njihov talac.

Odmah zatim od 15h na programu je austrijski dokumentarni film “Jetzt oder morgen” rediteljke Lise Veber, koja tokom perioda od tri godine prati Klaudiju i njenu porodicu u Beču, u uslovima socijalnog stanovanja, bez posla i perspektive.

Subotu od 13 sati otvara francusko ostvarenje “Should the Wind Drop”, u režiji Nore Martirosan.

Drama snimljena u francusko-belgijsko-jermenskoj koprodukciji govori o francuskom inženjeru Alanu koji putuje u republiku na Kavkazu, nedostupnu za avio saobraćaj. Pred njim je odluka da li je bezbedno ponovo otvoriti aerodrom u sred konflikta.

Od 15 sati će biti projekcija filma “Bad Roads”, u režiji Natalije Vorozbit, što predstavlja debi ukrajinske književnice, koja je svoju pozorišnu dramu adaptirala za veliko platno.

Četiri, naizgled nevezane, kratke priče, govore o traumi rata, a smeštene su kraj puteva Donbasa u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Poslednji dan festivala će biti održan u nedelju, 20. decembra,kada su tri filma na repertoru.

Već od 11 časova će početi program filmom “Last Days of Spring” Izabel Lamberti iz Francuske. Priča je sledeća: u predgrađu Madrida porodica je prinuđena da napusti dom koji je svojim rukama stvorila, jer je zemljište na kome žive – prodato.

Dok se ovaj proces iseljenja odvija, članovi porodice se bore sa izazovima novog načina života.

Projekat “Lovecut” (13h) dve rediteljke iz Austrije – Iliane Estažol i Johane Lieta, kroz različite mozaične priče pripoveda o tinejdžerima i njihovom sukobu sa identitetom, ljubavlju i seksualnošću, kao isečak iz njihovih života i ljubavnih priča.

Za kraj festivala određen je uveliko nagrađivani film “Ajvar” (15h) po scenariju irežiji Ane Marie Roši, sa izvanrednim glumačkim tandemom – Nataša Ninković i Sergej Trifunović.

Melodrama ilustruje odnos bračnog para koji dugo živi u Skandinaviji, imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju dece.

Nastaje lagani pad i propadanje tog braka iz kojeg nema rešenja za srećan kraj.

Peti Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje kuća „Art Kvart“ uz podršku kragujevačkog Pozorišta za decu, Grada Kragujevca, Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu i Austrijskog kulturnog foruma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.