U trendu

Sundance 2001 – između komercijalnosti i nezavisnosti

Sundance filmski festival je tokom poslednjih godina stekao reputaciju najprestižnije smotre nezavisnog filma. I ove godine su se „nezavisni“ okupili u skijaškom centru Park City, SAD i od 18. do 28. januara predstavili svoje radove.

Ove godine se, po završenoj manifestaciji, i postavilo pitanje koliko je Sundance festival zaista nezavistan i u kojoj meri je sačuvan njegov originalni duh i kretanje van „glavnog toka“. Naime, na ovoj smotri je bilo mnogo poznatih (holivudskih) imena, a bilo je i filmova koji se sa svojim budžetima nikako ne mogu svrstati u kategoriju „nezavistan“ ili „niskobudžetan“.

Neki od ovakvih primera su bili gostovanje Mick-a Jagger-a koji se pojavio u ulozi producenta sa filmom „Enigma“, pričom iz II Svetskog rata, koja je imala budžet nezamisliv za nezavisnu produkciju – 20 miliona dolara.

Bila je prisutna i Cameron Diaz, „mainstream“ holivudska zvezda sa svetskom premijerom filma „Invisible Circus“, a na festival umalo da dođe i Jodie Foster sa naslovom „Dangerous Lives of Altar Boys“, gde se pojavljuje u ulozi reditelja. Film nije završen na vreme, tako da je gostovanje otkazano i radoznalost publike koja je očekivala ostvarenje karakteristično po brojnim animacijama, nije zadovoljena.

Ljubitelji nezavisne produkcije su imali priliku da vide i najseksipilniju glumicu 2000. godine (makar po rezultatima glasanja sprovedenog u Velikoj Britaniji), Liz Hurley (na slici). Ona je promovisala film „Double Whammy“, ostvarenje reditelja Tom-a DiCillo-a, komediju koja nije ni malo impresionirala kritičare, ali je bila prvi film koji je, još u toku festivala, obezbedio distributera.

Sve to ukazuje na činjenicu da se profil festivala menja i da je granica imeđu Holivuda i nezavisnog filma sve tanja. Uostalom, mnogi filmski autori koji dolaze sa svojim niskobudžetnim ostvarenjima upravo i imaju taj cilj – dokopati se holivudske produkcije i visokih budžeta za svoje buduće projekte. Brojni učesnici i posmatrači su zato i isticali činjenicu da se svet nezavisnog filma menja i da njegov karakter postaje sve komercijalniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.