U trendu

Sutra EU dan na Bitefu

BEOGRAD – Drugi dan 52. Bitef festivala, petak 14. septembar, kada je i svečano otvaranje, određen je kao EU dan na Bitefu, u okviru koga će biti organizovana debata „Izazovi savremene demokratije“ i izložba „Evropska godina kulturnog nasleđa – Pozdrav iz Srbije“.

Uoči otvaranja Bitefa i izvođenja predstave „Svita br. 3 Evropa“ Žorisa Lakosta, u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta biće otvorena izložba posvećena kulturnom nasleđu koju je priredio EU info centar.

Izložba obuhvata fotografije mesta kulturnog nasleđa u Srbiji čije je očuvanje i/ili obnovu podržala Evropska unija, a posetioci će imati priliku da vide Sinagogu u Subotici, tvrđave u Baču i Pirotu, arheološko nalazište Feliks Romulijana i druge.

Prethodno će u EU info centru s početkom u 12 sati biti održana debata „Izazovi savremene demokratije“, na kojoj će se razmatrati neke od tema kojima se Bitef bavi.

Kako postojeće institucije države mogu efikasno da odgovore na izazove desnog populizma, ksenofobije i netolerancije koji su u porastu i u društvima razvijene demokratije, na koji način umetničko delo, radikalizujući strepnje običnog čoveka, može da ukaže na prožimanje estetskih vrednosti i ljudskih prava, neka su od pitanja o kojima će razgovarati umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, šefica Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragićević-Šešić, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Dragoljub Mićunović i Žoris Lakost, reditelj „Svite br. 3 „Evropa““.

„Od svog osnivanja 1967. godine, Bitef je bio svedok mnogih kulturoloških, društvenih i političkih promena i uvek je uspevao da zadrži svoj inovativni, kritički usmeren i hrabar pravac. Sam po sebi, Bitef je deo kulturnog nasleđa koje čini kulturni životu u Beogradu poznatim i priznatim na međunarodnoj umetničkoj sceni. To je razlog što je Evropska unija vrlo ponosna što je 2018. godine dala vodeću podršku Bitefu, kako bi festivalu pomogla da bogate i inspirišuće predstave ponudi najširoj beogradskoj publici“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ta inicijativa je, dodao je, deo šire podrške Evropske unije jačanju kreativnih industrija i kulturnog nasleđa u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.