U trendu

Sutra počinje 31. Beogradski džez festival

Beogradski džez festival, 31. po redu, počinje sutra u Domu omladine Beograd, a do 1. novembra pod sloganom „Budućnost džeza“ predstaviće se, na 18 koncerata, oko 80 umetnika iz više evropskih zemalja, kao i iz SAD i Japana.

Publika će imati priliku da čuje džez muzičare iz SAD, Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Japana, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Festival otvaraju srpske džez nade – dva beogradska sastava, „Hashima“ i „Naked“, sa novim albumima, i bubnjar Vladimir Kostadinović koji živi na relaciji Austrija-Njujork.

Istaknuta vokalna solistkinja Jelena Jovović predstaviće 29. oktobra svoje kompozicije u formatu akustičnog kvarteta, kao i autorska dela i standardni opus u aranžmanima Klausa Rajblea za format septeta.

Iste večeri američki saksofonista Džejms Brendon Luis imaće evropsku premijeru svog novog projekta.

Nastupiće i saksofonista Toni Malabi, jedna je od najcenjenijih ličnosti na savremenoj njujorškoj džez sceni, sa kvartetom „TubaCello“, dok će predvodnica mlade generacije portugalskih džezera Suzana Santoš Silva upoznati beogradsku publiku sa aktuelnim izdanjem svog kvinteta, albumom „Impermanence“.

Zvezda španske muzičke scene David Penja Dorantes, koji ukršta flamenko i džez, održaće koncert 30. oktobra. Nakon njega na scenu će izaći širom sveta uvažavan kao jedan od najuticajnijih i istinski revolucionarnih saksofonista svoje generacije, Migel Zenon poreklom iz Portorika.

U nastavku večeri publiku očekuju vokalna solistkinja Lia Pale, nova zvezda austrijske džez scene, i Frančesko Kafizo (Italija), izuzetan mladi umetnik koji kombinuje džez sa sicilijanskom muzikom.

Kao udarno veče festivala najavljen je 31. oktobar kada će koncert održati japanska pijanistkinja Hiromi Uehara sa svojim triom, a pre njih Big Bend RTS-a sa gostom iz Nemačke Kristofom Laureom.

Nastupiće i američki saksofonista indijskog porekla Rudreš Mahantapa, vlasnik najbolje ploče po svim džez magazinima u 2014. godini, kao i sastav „The Firebirds“, koji čine istaknute ličnosti savremene danske džez scene – Stefan Pasborg (bubnjevi), Anders Banke (saksofon) i Anders Filipsen (klavijature).

Poslednje večeri, Beogradski džez festival ugostiće trio „Soyut Boyut“ iz Turske, koji koristi akustične i električne muzičke elemente i norvešku grupu „Supersilent“.

Festival zatvara impro-džez eksperimentalni sastav „Cul-de-Sac“, koji su 1986. u Zagreb osnovali Dragan Pajić Pajo (gitara) i Damir Prica Capri (saksofon), a u današnjoj postavi sviraju Darko Rundek (bas), Damir Prica Kafka (saksofon), Andreja Košavić (vokal, truba) i Igor Pavlica (truba).

Ulaznice za 31. Beogradski džez festival prodaju se po cenama od 500 do 1.200 dinara.

Cena kompleta za glavni program košta 4.400, a cena kompleta za ponoćni program 1.500 (pretprodaja)/2.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.