U trendu

Sutra počinje Međunarodni salon knjiga u Novom Sadu

Međunarodni salon knjiga, 22. po redu, i 21. Međunarodna izložba umetnosti „Art ekspo“ počinju sutra i trajaće do 18. aprila na Novosadskom sajmu, najavili su organizatori.

Predstaviće se 80 izlagača, od kojih 23 nastupa prvi put. Biće priređeno 17 izložbi – 11 na „Art ekspu“ i šest u okviru Salona knjiga, a prateći program obuhvatiće više od 80 događaja.

Publika će tokom trajanja Salona imati priliku da se sretne sa dobitnicima „NIN“-ove, „Zmajeve“, „Andrićeve“ i „Sremčeve“ nagrade, kao i sa laureatima nagrada „Meša Selimović“ i „Branko Ćopić“.

U okviru „Dana izdavača“ posetiocima će se predstaviti „Agora“, „Beseda“, „Katena mundi“, „Prometej“, „Laguna“ i izdavaštvo Radio televizije Srbije.

Na Salonu knjiga biće obeleženo i više značajnih jubileja – 175 godina od rođenja Laze Kostića, tri decenije od smrti Miroslava Antića, 10 godina od smrti Duška Trifunovića, vek smrti književnika Petra Kočića i četiri veka od smrti Vilijama Šekspira.

Organizuju se i prateći programi, kao što su Dani bibliotekara, Dani ruske kulture, Dečji salon, Evropski fejsbuk pesnički festival, Festival Ilustracije knjige „BookILL Fest“, Književni susreti Društva književnika Vojvodine.

Posebno iznenađenje za posetioce priprema „Službeni glasnik“ koji na Novosadski sajam donosi više od 100 knjiga za koje će biti odobren popust 90 odsto.

„Evrobuk“, „Ganeša klub“, „Stilos“ i „Agora“ obezbedili su popust od 70 posto na svoja izdanja, knjige jeftinije za 60 odsto doneće „Vulkan“ i „Kreativni centar“, dok će na štandovima najvećeg broja izlagača popust biti 50 odsto.

U ponudi će biti knjige i za 100 i 200 dinara, dok će najniža cena – 50 dinara biti za dečje knjige na štandu „Novosti“, koje će klasike prodavati za 100, umesto 400 dinara.

„Kreativni centar“ je pripremio paketiće knjiga, od četiri do sedam u kompletu, za decu različitih uzrasta, a koštaće od 400 do 700 dinara.

„Akia Mali Princ“ na Salonu knjiga predstaviće novo izdanje knjige „1.000 zašto 1.000 zato“, a popust do 18. aprila na njihovom štandu biće 50 odsto.

„Art ekspo“ obuhvatiće 11 tematskih izložbi – od akvarela na kojima su prikazane sinagoge Vojvodine, preko izložbi Muzej grada Novog Sada, do postavki dela dobitnika nagrade „Sava Šumanović“ i slika Boška Petrovića iz kolekcije Poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Novina izložbe „Art ekspo“ je „Art bazar“ 16. i 17. aprila, a posetoci će imati priliku da predmete od kulturne i umetničke vrednosti zamene za one koji im se više dopadaju.

U okviru Salona biće peti put održan festival ilustracije knjige „BookILL Fest“, a pored dodela nagrada na osnovu međunarodnog konkursa za najbolje ilustracije, biće predstavljena i izložba ilustracija nagrađenih na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2015.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar