U trendu

Suveniri Narodne biblioteke predstavljeni u knjižari Delfi u Beogradu

BEOGRAD – Integralni koncept suvenira Narodne biblioteke Srbije predstavljen je danas u knjižari Delfi SKC u okviru projekta „Biblioteka van biblioteke“.

Objašnjavajući ideju projekta, v.d. upravnika Narodne biblioteke Vladimir Pištalo izjavio je da smatra da je kultura kolektivni projekat.

„Knjižare Laguna i Delfi su nam omogućile da predstavimo ove lepe suvenire koji su ranije postojali u samoj Biblioteci… Kada imate knjižaru, naravno da morate da zaradite novac. Ali, ako uporedite ove knjige sa onima koje se prodaju po aerodromima u Minhenu ili Njujorku, to je ipak jedan viši nivo i predstavlja veću socijalnu odgovornost. To potvrđuje i ovo što sada radimo“, naveo je Pištalo prilikom predstavljanja projekta koji Biblioteka realizuje u saradnji sa ovom knjižarom i izdavačkom kućom.

Po Pištalovim rečima, osnovni motiv nije komercijalnog karaktera, jer se komparativno na tome ne zarađuje mnogo, već ovo predstavlja „jednu akciju promovisanja kulture“.

„Ovi lepi predmeti pred nama predstavljaju najstariju kulturnu ustanovu u Srbiji koja je stara koliko i sama država. Narodna biblioteka napravljena je ukazom Kneza Miloša iz 1830-ih godina i ona je sve dobre i loše trenutke prolazila zajedno sa Srbijom“, objašnjava Pištalo.

Kako on navodi, koncept sadrži rukopise iz srednjeg veka, pera, stare mape, kao i samu srušenu Biblioteku.

„Imamo ovde i slagalice, koje su simbol vremena koje je proteklo. Neki komadi nedostaju jer je Biblioteka izgorela, a sa njom i 1500 rukopisnih knjiga iz srednjeg veka, 500.000 knjiga i čitava periodika“, kaže Pištalo i dodaje da bismo mnogo bolje poznavali život iz 1888. godine da imamo novine iz tog perioda, a da slagalice simbolišu „upravo ono što ne znamo, a želeli bismo da saznamo“.

„Uništavanje Narodne biblioteke je zločin protiv mašte, a zločin protiv mašte ne sme biti i zločin protiv nade“, navodi Pištalo i dodaje da bi ovaj koncept, pored svega, trebalo i da podstakne ljude na dalja istraživanja i dalju promociju i „pomaganje“ kulture.

Autorka koncepta i dizajna suvenira Nađa Stojković Jovanović navodu da je ideja koncepta da se predstave sve zbirke Narodne biblioteke Srbije, kao i kulturni programi i događaji.

„Ovo što je pred nama je iz Zbirke rukopisne knjige, fragmenti iz „Sintagme Matije Vlastara“ iz Prizrenskog rukopisa „Dušanovog zakonodavstva“… Tu je i fragment iz „Kaligrafije“ Zaharija Orfelina, iz Zbirke stare i retke štampane knjige, a ova Merkatorova karta sveta je iz Kartografske zbirke“, objasnila je Stojković Jovanović.

Po njenim rečima, ovi elementi zbirki tek sada dobijaju na značaju i vidljivosti.

„Ideja je da se vratimo u prošlo vreme i istovremeno napravimo link za buduće, kao i da predstavimo šta se sve može naučiti, otkriti i osetiti putem fondova Narodne biblioteke“, kaže Stojković Jovanović.

„Zaista nije bilo potrebno mnogo razmišljanja da se ova saradnja prihvati… Potrudićemo se da opravdamo poverenje koje Narodna biblioteka Srbije ima u nas i da ove lepe predmete predstavimo što širem krugu posetilaca naših knjižara“, navodi osnivač i direktor Lagune Dejan Papić i dodaje da mu je čak i žao što se oni sami nisu setili tako lepog projekta“, rekao je osnivač i direktor izdavačke kuće Laguna Dejan Papić.

Suvenire čine bukmarkeri, magneti, slagalice, ešarpe, cegeri i notesi, a oni su dostupni u svim Delfi i Laguna knjižarama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.