U trendu

Sve Betovenove simfonije u jednom danu

NOVI SAD – U nedelju, 26. juna u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, Beogradska i Dortmundska filharmonija će izvesti naizmenično osam Betovenovih simfonija.

U Gradskoj koncertnoj dvorani od 10 sati prvo će Dortmundska filharmonija izvesti simfonije broj 1 i 2, zatim u 12.30 Beogradska treću i četvrtu i tako naizmenično.

Kulminacija Betoven maratona biće „Deveta simfonija” i čuvena „Oda radosti” u čast Evropi i evropskim tekovinama, koje će udruženim snagama izvesti Beogradska i Dortmundska filharmonija, Slovački filharmonijski hor, sa četvoro solista iz Holandije, Austrije i SAD-a na Petrovaradinskoj tvrđavi u 20.22 sati.

„Biće to nesvakidašnji i zaista veličanstven događaj kao presek na polovini godine titule i zaista najveći događaj klasične muzike u svetu u ovoj godini. Dve filharmonije, beogradska i ona iz grada pobratima Novog Sada, Dortmunda, zajedno će u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani izvesti osam simfonija. Devetu će zajedno uz hor iz Slovačke, ukupno 205 umetnika, izvesti pred mnogobrojnom publikom na otvorenom, na Petrovaradinskoj tvrđavi“, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad-Evropska prestonica kulture 2022”.

Betovenov maraton, prvo javno izvođenje svih devet simfonija čuvenog nemačkog kompozitora Ludviga van Betovena u jednom danu, u nedelju uveče imala je priliku da sluša publika u Dortmundu.

„Ovo je jedinstven projekat, jer izvesti u jednom danu svih devet simfonija sa dva različita orkestra koji imaju drugačiji stil sviranja majstorski je mogao samo dirigent Gabrijel Felc. Muzičari su se tako lako uklopili i sprijateljili da će u Novom Sadu biti još bolje nego u Dortmundu. Prvo će svirati u koncertnoj dvorani, a onda na Petrovaradinskoj tvrđavi možemo očekivati spektakl“, rekao je Darko Krstić, v.d. direktora Beogradske filharmonije.
U Dortmundu je pre dva dana bilo, kako kaže, fenomalno, publika je bila oduševljena, doživeli smo ovacije.

U megaprojektu pripremanom četiri godine diriguje maesto Gabrijel Felc, dve filharmonije pojačaće hor Slovačke filharmonije i solisti Ana Maleša Kutni, Mihael Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork.

Ulaz na koncert na otvorenom je slobodan, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju za svaki od četiri koncerta posebno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.