U trendu

Svečana dodela plaketa i muzički program u Kolarcu

BEOGRAD – Svečana dodela plaketa i Godišnje nagrade galerije Kolarčeve zadužbine upriličena je danas u prostorijama ove institucije povodom obeležavanja 143 godine njene delatnosti.

Po rečima Odbora Kolarčeve zadužbine, novinarki lista “Politika“ Biljani Lijeskić pripala je jedna od Plaketa Zadužbine, jer je “nizom intervjua i novinskih izveštaja u rubrici Kultura ukazivala na značaj Kolarčeve zadužbine, ističući odgovornost prema kulturnom nasleđu koju kao društvo treba da gradimo i razvijamo“.

Drugi dobitnik Plakete je Srpski filantropski forum, koju je u ime ove institucije primio novinar Veran Matić.

“Aktivnosti Srpskog filantropijskog foruma podstakle su inicijative Kolarca da razvijamo mreže saradnika sa kojima negujemo vrednosti zadužbinarstva kroz ono što je vrednost ove institucije u kontinuiranom i doslednom sprovođenju volje osnivača“, naveo je, između ostalog, Odbor Kolarca u obrazloženju.

Treći dobitnik Plakete Kolarčeve zadužbine je prof. dr Miloš Arsenijević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, “veliki poštovalac Kolarčeve zadužbine i redovni gost svih programa od ranih 60-ih prošlog veka, svoju karijeru predavača na Kolarčevom narodnom univerzitetu počeo je 1977. godine predavanjem o Platonovom “Fedonu“ u okviru ciklusa Velika dela filozofije“.

“Imajući u vidu njegov doprinos tribinskom programu Zadužbine i postavljanje najviših standarda javno izgovorene reči, smatramo da bi dodela Plakete prof. dr Milošu Arsenijeviću, iskrenom prijatelju naše kuće i filozofu nauke svetske reputacije, bila pravi način da mu se odužimo za višedecenijski angažman u stalnom širenju i osvajanju horizonata humanističkog znanja, deljenju naučne i filozofske misli, i to upravo sa naše govornice“, navodi Odbor.

Dobitnica Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2020/2021. je vizuelna i performans umetnica mr Ivana Smiljanić za izložbu “Portal MMXX“, posvećenu umetnici Mimi Orlović.

“Referišući na detalje iz Miminog života i umetničkog opusa, jednostavnim jezikom i gestovima uz diđeridu, buku, znoj i mnogo perli, Ivana govori o važnim i teškim temama, ali iznad svega, o prijateljstvu, empatiji i ljubavi“, navodi se u obrazloženju Odbora.

Priznanja je dobitnicima uručila upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević.

Muzički deo programa svečanosti činio je koncert soprana Ane Torbice, najuspešnije mlade umetnice u 2020. godini po izboru Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Torbici je ovom prilikom priznanje uručio predsednik žirija UMUS-a Ljubiša Jovanović, koji je istakao da je laureatkinja nagradu zaslužila “svojim mnogobrojnim, širokim aktivnostima u nizu godina koji očigledno njoj trebaju kao ljudska i umetnička potreba“.

Uz Torbicu je nastupio i ansambl Nju triniti barok – Meila Tome na blok flauti, Srđan Stanić na violi da gamba i umetnički direktor ovog ansambla, Predrag Gosta, na orguljama i lautenverku.

Repertoar koncerta činila su dela iz perioda renesanse i baroka: “Canzon Prima“ Đakoma Freskobaldija, arija “Pompe inutili“ Antonija Kaldare, “Baletska svita u de-molu“ Mišel-Rišara de Lalanda, “When Daphne from fair Phoebus did fly“ anonimnog autora, kao i “Laćrimae Pavan“ Džona Daulenda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.