U trendu

Svečano otvoren Etnolodži fest

BEOGRAD – Festival „Etnolodži 2021“ počeo je modnom revijom srpskih kreatora „Moja zemlja, moja inspiracija“ u prostoru šoping centra „Galerija“, gde se održava pod pokroviteljstvom i uz podršku Tamare Vučić, supruge predsednika Republike.

Međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta, otvorile su presecanjem crvene vrpce autorka i organizatorka „Etnolodžija“ Goga Grubješić i supruga otpravnika poslova ambasade Gruzije Gvantsa Keshelava.

Gruzija je zemlja u fokusu petog „Etnolodži festa“, na kome će se do 27. novembra kroz modne revije, izložbu, bazar i panel, biti ukazano na značaj, važnost i bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i njenih gostiju.

U pozdravnom govoru, Vučić se upitala „šta ako globalni modni i društveni zakoni počnu da nameću jedinstvenu sliku za sve ljude, da počnemo da ličimo jedni na druge?“.

„Da li ćemo tada izgubiti individualnost, ili se zapitati koje su osobine koje ne želimo da izgubimo, ako želimo da držimo korak sa vremenom? Koje osobine nas čine onim što jesmo i koje moramo da zadržimo da bi svako bio prepoznatljiva jedinka u globalnom društvu 21. veka“, upitala je Vučić.

Prema njenim rečima, i kao narod se moramo upitati „koje osobine kao narod moramo očuvati kako bismo bili prepoznatljivi u okviru globalnog sveta“.

Vučić je rekla da moramo pokazivati svoje karakteristike ili detalje slike naroda koga predstavljamo „prepuštajući drugima da iz tog kaleidoskopa različitih delova tradicije sastave sliku o nama i našem kreativnom i umetničkom geniju“.

„I ne mora ta slika da se tka od grandioznih celina. Ništa nije isuviše malo da u oslikavanju našeg naroda ne bi bilo značajno. Zato ne treba zanemariti diskretnu šaru na šalu ili cvetić na vunenoj čarapi“, naglasila je Vučić.

Prema njenim rečima, sve je važno kada je u pitanju narodni identitet, a njegovo bogatsvo u različitosti je najvažnije.

Vučić je istakla da Srbija nije velika zemlja po površini i broju stanovnika, ali da „može postati značajna u paralelnom svetu kreacije i umetničkog genija ukoliko oočuva kulturni identitet i stvaralački potencijal“.

„Zato je od najveće važnosti da očuvamo svoj kulturni identitet i tradicije, tako da nas mogu prepoznati u globalnom selu, da se možemo predstaviti da svi znaju ko smo i odakle dolazimo“, rekla je Vučić.

Usledila je modna revija „Moja zemlja, moja inspiracija“ na kojoj su se, inspirisani tradicijom i kulturnom nasleđem Srbije, svojim kreacijama predstavili domaći dizajneri Igor Todorović, Dejana Momčilović, Marijana Andrić, Ivanka Jevtović, Saša Milojković i Sonja Krstić.

Predstavili su se i kreatori Tanja Nikolić Čičanović, Aleksandar Zabunović, Jelena Blečić, Peđa Nerić, Katarina Stevanović, David Van de Kamp, Ljiljana Joksović Mutić, Bata Spasojević, Nevena Ivanović, Ivana Najdanović, Ana Ljubinković i Jelena Malešević.

Posebno toplim aplauzom je nagrađena Tamara Bakić koja je prošetala kreaciju svog životnog prijatelja cuvenog modnog kreatora Aleksandra Joksimovića (1933-2021). Na otvaranju su članovi ansambla „Kolo“ otpevali pesmu „Ovo je Srbija“.

Danas, drugog dana „Etnolodži festa“, zemlja u fokusu Gruzija će predstaviti svoje savrenene dizajnere i njihove kreacije inspirisane nasleđem svoje zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.