U trendu

Svečano zatvoren jubilarni FEST

BEOGRAD – Jubilarni 50. FEST svečano je večeras zatvoren dodelom nagrada među kojima je „Beogradski pobednik za najbolji film“ pripao „Nitramu“ Džastina Kurcela, a za najbolju režiju Dini Dumi za „Sestre“.

Na svečanosti u beogradskoj Kombank dvorani žiri Glavnog takmičarskog programa je odlučio da nagradi australijski „Nitram“ kao film koji se „bavi suštinskim i važnim izazovima nedostatka komunikacije među ljudima i razornim nedostatkom ljubavi“.

„Ovo su uzbudljive vesti. Neverovatno sam počastvovan i ponosan. Čuo sam da je festival fantastičan“, poručio je Kurcela u video poruci iz Australije.

Članovi žirija Miloš Biković, Tamara Dragičević, Đerđi Raduli, Argiris Papadimitropulos i Toni Gojanović odlučili su da nagrade Severnomakedonku Dumu za „veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv“.

„Film je počeo život na FEST-u pre četiri godine, kao deo ‘FEST forvarda’. Posvećujem nagradu fantastičnoj ekipi i talentovanim glumcima“, rekla je Duma primajući nagradu od Bikovića.

Nagrada za najbolji scenario pripala je Ivanu Atalu i Jaelu Langmanu jer je žiri ocenio da je francuski film „Optužba“ „omogućio da se poistovetimo sa različitim likovima bez gubitka tenzije“.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Suzana Žuane u „Optužbi“ reditelja Atala „za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način“.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Kejleb Landri Džons koji je u „Nitratu“ ostvario „moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti“.

Rediteljka hrvatske „Zbornice“ Sanja Tarokić dobila je nagradu za najbolji debi, jer je bila „dovoljno hrabara i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, uspevši da stvori originalno ostvarenje koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva“, ocenio je žiri.

„Meni je drago da smo pozvani na FEST. Ogromno hvala za prekrasnu nagradu. Drago mi je da je film dobro rezonirao sa lokalnom publikom“, poručila je Tarokić u video poruci.

Posebno priznaje FEST-a pripalo je reditelju Alekseju Germanu Mlađem za ruski „Kućni pritvor“ u kome je „ućutkani, zabranjeni, izolovani i izopšteni pojedinac koji teži svojim uverenjima spreman da plati cenu u nepravednom svetu“.

U svojoj video poruci German je rekao da nije mogao doći u Beograd „zbog očiglednih okolnosti“, kao i zbog bolesti, dodavši da se nada da je njegovo ostvarenje publika shvatila.

U kratkom obraćanju publici Biković je rekao da odluka o nagradama ne može biti pravična 100 posto „kada imate više filmova koji su zaslužili nagrade nego nagrada „.

Biković je pomenuo da se FEST održava u vreme kada se „nažalost umetnici cenzurišu, kada se zabranjuju mačke“.

„Apsurdno je u vremenu u kome živimo, besmisleno je mačke zabranjivati, a umentike cenzurisati. Nadam se da je ovih nekoliko dana oaze slobode i mogućnosti da se slobodno govori za vas bili toliko dragoceno koliko i za nas u žiriju“, poručio je Biković.

Žiri „Fokus programa“, u kome su bili Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević, za najbolji film u toj kategoriji je proglasio francuski „Svet posle nas“ debitanta Lude Bena Salah-Kazana koji sa „iznenađujućom zrelošću na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije“.

Salah-Kazan je u video poruci rekao da nije mogao doći ‘pošto u Francuskoj sprema film, ali da je počastvovan nagradom na FEST-u pošto je „Svet posle nas“ ličan film i važan za njega.

„Žiri posebno želi da pohvali i istakne film ‘Heroji’ reditelja Gorana Nikolića, koji odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove“, kaže se u odluci.

U obraćanju prisutnima u dvorani, Nikolić je posvetio „nagradu svakoj osobi pobrojanoj na špici“, naglasivši da su svi u njegovoj ekipi dali „krv, znoj i suze za ovaj film“.

Žiri nagrade „Nebojša Đukelić“, Biljana Srbljanović, Goran Terzić i Dragan Petrović, odlučio se za „Mrak“ reditelja „Dušana Milića, koji je „besprekorna studija žanra, zasnovana na iskonskim ljudskim strahovima od nepoznatog“.

Milić je rekao da mu je „drago da je žiri prepoznao kvalitet filma“, podsetivši da je Đukelić kao „vrsni filmski poznavalac“ uticao na njegov rad i na to da zavoli film.

Nagrada „Milutin Čolić“ lista Politika, na osnovu odluke žirija koji su činili Dubravka Lakić, Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić, pripala je reditelju Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.

Arsenijevićev film, koji je bio otvorio 50. FEST, nagrađen je za „izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće“.

Arsenijević je u obraćanju prisutnima rekao da je „uvek jako emotivno kad ste prepoznati i dobijete nagradu u svojoj zemlji i gradu“, i da je za njegov film velika čast nagrada koja nosi ime osnivača FEST-a.

Žiri „Fedeora“ dao je Nagradu za najbolji film u internacionalnoj selekciji „Optužbi“, pošto su Anželika Artjuk, Dragan Jovićević i Matic Majcen ocenili da „pokreće goruća pitanja o seksualnom zlostavljanju i iznosi ih na način da suočava sve sukobljene strane“.

„Počasni Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmu“ uručen je Dinu Devlinu, američkom reditelju, scenaristi i producentu filmova kao što su „Univerzalni vojnik“, „Zvezdana kapija“, „Dan nezavisnosti“ i „Godzila“.

Primivsis nagradu od direktora CEBEF-a Damira Handanovića, Devlin je prisutnima u dvorani rekao da je bio „počastvovan ali i iznenađen“ kada je saznao da će dobiti nagradu FEST-a.

„Filmovi koje sam pravio nisu bili za nagrade i uspeh kod kritičara, već samo da zabave gledaoce, da ih odvedem na sat, dva od svakodnevice. Nagrade koje sam dobijao bile su od obične publike“, primetio je Devlin.

On je ispričao kako su ga na jednom ručku u Beogradu prepoznale majka i ćerka i zahvalile mu što je njegova serija „Leverage“ pomogla njihovoj porodici da u teškim trenucima zaboravi na sve na trenutak i ulije im nadu.

„To je najupečatljivija pohvala. Ali to ste vi – srpski narod. Ovde četiri godine radim serije i film i nadam se da ću još toliko. Zahvalan sam na toplom prijemu i velikodušnosti. Zato mi i ova nagrada znači više nego što se mogu zahvaliti“, istakao je Devlin.

On se zahvalio i premijerki Srbije Ani Brnabić, Ministarstvu kulture Srbije, Filmskom centru Srbije, Gradu Beogradu i FEST-u na nagradi.

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl je poručio da jubilarni FEST nije bio granica sposobnosti organizatora, ali jeste mogućnosti“, imajući u vidu rad u uslovima pandemije i rata u okruženju.

Umetnički direktor FEST-a i Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić se proglašvajući festival zatvorenim zahvalio svima koji su snimli filmove prikazane na FEST-u i svima koji su ih gledali i ocenjivali.

„Nadam se da će 51. FEST biti održan u boljem svetu bez rata i boleština“, rekao je Pantelić.

Svečanost je vodila glumica Katarina Radivojević, a na zatvaranju FEST-a je Simfonijski orkestar Radiotelevizije Srbije, sa dirigentom Bojanom Suđićema, izvodio muziku kompozitora Džona Vilijamsa iz filmova “Ratovi zvezda”, “Indijana Džons”, “Supermen” i “Hari Poter”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.