U trendu

Švedski dizajn

Već skoro deceniju, a možda i duže, beogradska publika nije bila u prilici da pogleda jednu veliku izložbu industrijskog dizajna. Jedan deo onoga što se poslednjih godina dešava u Švedskoj, zemlji koja je jedna od predstavnica čuvenog Skandinavskog dizajna, biće predstavljeno projektom Švedski dizajn, koji čine izložba „Dizajn for evri badi“ (projekat Švedskog instituta i Svensk form), nagrađena kancelarijska lampa „Hepi hepi“, kao i izložba grupe LOD, koja se bavi obradom metala.

Projekat Švedski dizajn organizovao je Kulturni front Beograd u saradnji sa Domom omladine Beograd, ambasadom Švedske, Švedskim institutom i Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, a autor projekta je Ljudmila Stratimirović.

Program

2. IX 2002. u 14.00, Pogon Doma omladine
Predavanje o švedskom dizajnu, predstavljanje Fakulteta primenjenih umetnosti u Stokholmu.
Predavač: Magnus Erikson

2. IX 2002. u 19.00, Pogon Doma omladine
Otvaranje izložbe „Dizajn for evri badi“

4. IX 2002. u 19.00, Pogon Doma omladine
Predstavljanje nagrađene lampe „Hepi hepi“ – Aleksandra Stratimirović

9. IX 2002. u 19.00, Mala galerija Singidunum
Otvaranje izložbe grupe LOD

19, 20. i 21. IX 2002. u 13.00, FPU, odsek vajarstvo
Radionice grupe LOD: rad u metalu

30. IX 2002, Pogon Doma omladine
Zatvaranje izložbe „Dizajn for evri badi“

Dizajn for evri badi (Design for Every Body)

„Dizajn for evri badi“ jeste izložba o osećaju slobode. Jedan predmet može učiniti život lakšim, dati nam nove mogućnosti i ohrabriti nas na nove poduhvate. Jedan predmet može imati odlučujući efekat – kao pomoćna ruka, ili nešto što nas tera da se nasmejemo. Kakva god da je situacija u našim privatnim životima, jer, mi smo svi različiti. Visoki, niski, stari ili mladi. S jednom rukom, s paralizovanim nogama ili oštećenim vidom. Mi smo svi jedinstveni. Izložba Dizajn za svakoga (Dizajn for evri badi) predstavlja pažljivo dizajnirane predmete koji su namenjeni svima nama. Autori izložbe Su Kristina Nilson-Dag i Pernila Ebrink, Svensk form (Švedsko udruženje dizajnera i zanatlija)

  • Svensk form (Švedsko udruženje dizajnera i zanatlija) postavila je švedska vlada da promoviše švedski dizajn i na nacionalnom i internacionalnom nivou.
  • Svensk form je nedavno otvorio novi dizajn centar na ostrvu Skepsholmen u Stokholmu.
  • Svensk Form godišnje nagrađuje nekoliko proizvoda nagradom Ekselent svidiš dizajn kao i nagradom u selekciji Mladi švedski dizajn.
  • Svensk Form ima jedinstvenu biblioteku i foto arhivu.
  • Preko Svensk form kopirajt panela udruženje štiti dizajnere i proizvođače od plagijata.

    Više informacija o Svensk form i samoj izložbi „Dizajn for evri badi“ kao i fotografije svih predmeta možete pogledati na www.svenskform.se, izaberite opciju na engleskom, zatim press. Šifra koja se potom traži je: yellow (malim slovima).

    Hepi hepi (Happy Happy)

    Dizajn: Jan Ejhed i Aleksandra Stratimirović za Anel Ljus&Form (Stokholm, Švedska)

    Hepi hepi je polutransparentna viseća lampa za dve T16 neonke (2x28W ili 2x54W), izrađena od akrilika u mat, prirodnoj boji. Tehno verzija ima efikasan polumat paraboličan raster od aluminijuma. Da biste dobili blago obojeno svetleće telo, specijalan dekorativan filter u boji dodat je aluminijumskom rasteru u unutrašnjem delu lampe. Soft verzija ima drveni raster izrađen od brezinog drveta.

    Po želji postoje:

  • šipkasti prekidač na klasičan princip ili dimer
  • i ugrađeni senzor na infracrveno daljinsko upravljanje i digitalni ili analogni dimer.

    Za Hepi hepi lampu dizajnerima je dodeljena nagrada Ekselent svidiš dizajn 2001.

    LOD grupa

    1999. rodila se ideja da se formira LOD grupa: šest mladih dizajnera koji dele isti radni i izložbeni prostor. Grupa je osnovana na Kungsholmenu, delu Stokholma. LOD je mesto za sve aspekte dizajna i zanatstva, a njih šestoro konstantno razvijaju svoj rad, koji predstavljaju sve većem broju zainteresovanih. Ambicija im je da predstave najbolje u obradi srebra, u umetničkom nakitu, kovanom gvožđu i industrijskom dizajnu. Članovi LOD grupe su: Tobias Bigersson, Klara Eriksson, Petronela Eriksson, David Taylor, Asa Lockner i Erik Tidang.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.