Svetislavu Basari uručena NIN-ova nagrada

BEOGRAD – Virtuelna ceremonija dodeljivanja 67. NIN-ove nagrade laureatu Svetislavu Basari za roman godine „Kontraendorfin“ (Laguna, 2020) održana je danas preko Zoom platforme i Facebook stranice NIN-a.

Najprestižnija nagrada za roman obeležila je time 67 godina, a NIN 86. rođendan, odnosno punih 70 godina od kada je nakon pauze ponovo krenuo da izlazi 1951. godine.

Nagradu je uručio Saša Ilić, prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Pas i kontrabas“.

„Kontraendrofin je napisan tendenciozno da bude šok bomba za jedno učmalo stanje duha koje pustoši ovu zemlju već 150 godina, i kako vidimo po reakcijama sumračnih stvorenja iz udruženih organizacija udruženog nerada, bomba je pogodila centar“, izjavio je Svetislav Basara primajući nagradu.

Time se pisac osrvnuo na javne napade, provokacije i prozivke Udruženja književnika Srbije koji su se negativno izrazili o nagrađenom romanu, osporavajući njegov kvalitet, a napadi su se u medijima ređali od trenutka kada je objavljen laureat NIN-ove nagrade 25. januara.
Tada je žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević na završnoj sednici odlučio da Basarino delo osvoji nagradu.

Odluka nije bila jednoglasna, a obrazloženje je pročitao Ivan Milenković navodeći da je „stvarnost za velike pisce tek skladište iz kojeg uzimaju materijal kako bi ga zatim u svojoj alhemijskoj radionici preobrazili na takav način da postane stvarniji, trajniji od stvarnosti same“.

Žiri je zapisao kako „autor kupi imena iz skladišta stvarnosti kao što je Ivo Andrić i ta imena postaju elementi igre u čija pravila pisac nastoji da pronikne“.

„Basara ne stvara likove koji su uslovljeni svojom psihičkom konstitucijom, on ne opisuje njihove živote onako kako su se oni odvijali u stvarnosti, i ne nastoji da pronikne u njihove sudbine, jer sudbina je priča, a Basaru priča ne zanima. On barata likovima kao šahovskim figurama po unapred utvrđenim pravilima. Jedini uslov bez kojeg nema pisanja je sloboda da se piše. Basara piše kao niko drugi na ovom jeziku, zato je Kontraendorfin velika knjige srpske književnosti i srpskog jezika“, zaključuje se u saopštenju žirija.

Sponzor NIN-ove nagrade je Sberbank, inače najveća banka u Rusiji, i član izvršnog odbora te banke Vladimir Pajović izjavio je da u ovoj kompaniji smatraju da su kultura i umetnost veoma važni za svako društvo i njenu zemlju.
„Opredelili smo se za književnost i to posebno NIN-ovu nagradu, jer njeni značajni dobitnici pokazuju dugovečnost, istrajnost, upornost, znanje, volju, želju, neosporan kvalitet i svake godine sve te vrline NIN-ova nagrada iznova pokazuje i potvrđuje“,naveo je Pajovi-

NIN-ova nagrada za ličnost godine otišla je u ruke – infektologu Lejli Ćeranić, koja radi u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, a ostala je jedini specijalista na Infektivnom odeljenju u junu 2020.godine, tokom napete situacije sa pendemijom kovida 19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.