U trendu

Svetska premijera filma „Garbura“ u San Sebastijanu

BEOGRAD – Regionalni film „Garbura“ Josipa Žuvana, kao hrvatsko-srpska koprodukcija, imaće svetsku premijeru na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu, koji se održava od 16. do 24. septembra, saopštio je Filmski centar Srbije iz Beograda.

Debitantski dugometražni igrani film scenariste i reditelja Josipa Žuvana nastao je uz podršku spomenutog Filmskog centra Srbije (FCS), Hrvatskog audiovizualnog centra, programa MEDIA, fonda “Eurimages” i Hrvatske radio televizije (HRT).

Ostvarenje “Garbura” će na festivalu A kategorije u San Sebastijanu (Španija) biti prikazano u selekciji „Novi reditelji“.

Radnja filma prati junake – najbliže komšije Antonija i Nikolu, 12-godišnjake koji žive u makadamskom naselju. Oni se zabavljaju paljenjem karabita, onda sve to snimaju i postavljaju snimke na internet, nadajući se milionskim pregledima kao drugi jutjuberi.

Njihove porodice su u dugogodišnjoj svađi i nije im drago što se dečaci druže, što dovodi do mnogih komplikacija.

Glavne uloge u filmu tumače Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin, a u podeli je i popularni srpski glumac Ljubomir Bandović koji tumači jednu od ključnih uloga – lik Zorana.

Producent filma „Garbura“ je Damir Terešak iz hrvatske kuće „Maxima Film“, a koproducentkinja je Nikolina Vučetić Zečević ispred “Biberće Productions” iz Srbije.

U srpskom delu ekipe su i maskerka Jasmina Lilić, šminkerka Aleksandra Mitić, snimatelj i dizajner zvuka Zoran Maksimović, mikroman Ognjen Obradović, dok je beogradski studio „Digital mono“ radio postproduckiju zvuka.

Autorsku ekipu filma, pored autora Žuvana, čine – direktor fotografije Tomislav Sutlar, scenografkinja Petra Poslek i kostimografkinja Katarina Pilić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar