U trendu

Svetska premijera filma „O novcu i sreći“ u Lokarnu

LOKARNO – Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, tvoraca „Rabbitland“ koji je nagrađen Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013, imaće svetsku premijeru 12. avgusta 2022. godine na prestižnom filmskom festivalu u Švajcarskoj, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.
Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „O novcu i sreći“ svetsku premijeru imaće 12. avgusta 2022. godine na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu (Locarno Film Festival) u Švajcarskoj.

„O novcu i sreći bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100% stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje 10 minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

Film „O novcu i sreći“ producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač).

Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske.

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka potpisao je Julij Zornik a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak.

U radu na ovom filmu učestvovali su i brojni drugi saradnici.
Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland“ nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od 100 festivala širom sveta.

Njihov drugi animirani film „Neputovanja“ iz 2018. godine prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu.

Film „O novcu i sreći“ je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma „Novi Rabbitland“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar