U trendu

Svetska premijera filma“Cekajući Handkea“ u Sant Peterburgu

SANKT PETERBURG – U takmičarskom programu predstojećeg, 31. Filmskog festivala „Poruka čoveku“ (Mešage to Man) u Sankt Peterburgu, u Rusiji, koji će se održati od 29. oktobra do 4. novembra, svetsku premijeru doživeće novi dugometražni dokumentarni film autora Gorana Radovanovića „Čekajući Handkea“.

Film govori o vinaru Srđanu Petroviću iz Velike Hoče koji je, saznavši da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, odlučio da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio.

Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Film je sniman tokom ove i prethodne godine u Velikoj Hoči u Metohiji.

Autor filma, Goran Radovanović rekao je da je boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao veliki uticaj i na njegovo opredeljenje da pre sedam godina snimim Enklavu.

„Ovim filmom želeo sam i da iskažem i zahvalnost Hadkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, od svog neupitniog moralnog stava spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije do iskrene darežljivosti koja se još uvek prepričava među Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče“ rekao je Radovanović

U filmu učestvuju Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubolmir Filijović, Sveštenik Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.

Filmski centar Srbije (FCS) je u sklopu svoje konkursne dinamike podržao nastanak i ovog ostvarenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.