U trendu

Takmičenje „Lazar Jovanović“ od 10. juna na Kolarcu

BEOGRAD – Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, najznačajnija operska smotra u zemlji i šire, biće održano 18. put od 10. do 13. juna u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, saopštio je organizator događaja „Kulturni element”.

Glavna nagrada za laureata takmičenja je solistički koncert sa orkestrom na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra.

Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da počnu svoju profesionalnu karijeru i pred žirijem provere znanje, umeće i pokažu svoje umetničke kvalitete.

U stručnom žiriju do sada su sedela neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene.

Ove godine žiri za kandidate u mlađim kategorijama čine Arijana Điliani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija) i Senka Nedeljković (Srbija), dok će starije takmičare ocenjivati Maria Temeši (Mađarska), Berislav Jerković (Hrvatska), Vesna Šouc (Srbija) i Dan Pataka (Rumunija).

Takmičenje „Lazar Jovanović“, koje nosi ime čuvenog jugoslovenskog tenora, osnovalo je Muzičko društvo „Stanković“ 2004. godine.

Svake godine ta operska smotra kroz četiri dana besplatnog programa ugosti više od 100 učesnika iz skoro 10 zemalja, a pobednici prethodnih izdanja manifestacije dokazali su se kao izvanredni umetnici koji osvajaju svetske koncertne podijume i operske scene.

Od 2016. godine takmičenje organizuje umetničko udruženje “Kulturni element”, osnovano 2011, koje uvodi niz promena u koncept festivala, kao što je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Pokrovitelji nagrade su kompanija „JCI Srbija“ i Veselin Ćesarov, dobrotvor iz Švajcarske, a takmičenju je podršku pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.