U trendu

Tango opereta „Maria de Buenos Aires“ 11. februara

BEOGRAD – Tango opereta „Maria de Buenos Aires“ u produkciji Tanguango kvinteta biće izvedena 11. februara u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, saopšteno je danas iz Instituta za umetničku igru.

Postavu operete čine Ljubica Damčević, Ivan Nikolić, Đakomo Mediči, muzičari Dušica Luković, Sonja Lukić, Jelena Adamović, Ana Miljojković, Zoran Anić, Anastasija Redžić i Arion Petrovski.

Osim toga, u koreografiji Ognjena Vučinića nastupiće i tango plesni par Relja Dereta i Jelena Minić i savremeni igrači Miona Petrović i Vučinić.

Radnja ove operete u dva čina prati rođenje, život i smrt glavne junakinje Marije, siromašne devojke iz predgrađa Buenos Ajresa koja biva zaslepljena tango muzikom, odlazi u centar grada i postaje prostitutka, kao i njenu transformaciju u sopstvenu senku koja luta ulicama grada.

Pored Marije, koja simbolizuje grad, tango i ženu zavodnicu, u opereti se javljaju i brojni likovi tipični za tango tradiciju (Pajador, Bandoneon, Gorion), ali i oni daleki, fantastični, koji se gotovo nikada ne javljaju u tekstovima tango pesama – Vilenjak, Analitičari, Marionete, i drugi.

Tango opereta „Maria de Buenos Aires“ premijerno je izvedena 1968. godine u Buenos Ajresu i predstavlja prvu saradnju dva velika argentinska umetnika: kompozitora i osnivača tango nuevo stila Astora Pjacole i pesnika Orasija Ferera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.