U trendu

„Telenovela sivo u koloru“ na filmskom festivalu u Malagi

MALAGA – Srpsko-španski film „Telenovela sivo u koloru“ Filipa Martinovića, nalazi se u zvaničnoj selekciji dugometražnog dokumentarnog filma 24. Filmskog festivala u Malagi, u Španiji, koji će biti održan od 3. do 13. juna, saopštio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

Autor ostvarenja, scenarista i reditelj Filip Martinović (33), stvorio je dokumentarac od 65 minuta, koji ima jasne elemente fikcije, a pokriva i širok spektar emocija iz domena drame, sapunica, sve do komedije.

S druge strane, širi dijapazon lokacija (Srbija, Španija, predeo na tromeđi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine) ovaj Martinovićev film čini i hibridom žanrova – “road movie” (filmova putovanja) i drame.

Jedna od specifičnih zanimljivosti kojim se film bavi jeste i neobičan fenomen ogromnog uspeha latino sapunica na Balkanu.

Ta pojava čini da uticaj telenovela u Srbiji i okruženju postane do te mere veliki, da su španski jezik i hispano kultura ostavili snažan trag, oličen u velikom broju mladih koju pokazuju zanimanje za Španiju i španski jezik.

„Telenovela sivo u koloru“ (Telenovela en Gris y Multicolor) ima sledeći sadržaj: prošlo je 26 godina od kada je Filipova porodica emigrirala u Barselonu iz Srbije, a njegov otac je umro kada je imao 12 godina, i tamo je sahranjen.

Protagonista pokušava da pronađe odgovor na jednostavno pitanje – odakle je, gde su mu koreni, a svoje putovanje će započeti obilaskom članova porodice kako bi saznao o njihovom identitetu, razlogu odlaska iz zemlje i o mestu gde će biti sahranjeni.

U Barseloni, Filip upoznaje Ašu, mladu Etiopljanku sličnih problema u koju se zaljubljuje i zajedno će otići u daleku zemlju da pronađu odgovore na svoja pitanja.

U pokušaju da razjasni pitanje svog identiteta, Filip će se poslužiti telenovelom, omiljenim žanrom u obe zemlje u kojima je boravio i tako pokušati da rekonstrukcijom scene odlaska njegove porodice iz zemlje bolje shvati njihove motive i okolnosti.

Film je nastao u saradnji producentskih kuća “Gulu Gula Presenta” i “Cinnamon” sa Fakultetom dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Producenti su Nikola Savićević i sam reditelj Martinović, dok autorsku ekpu čine još – direktor fotografije Marko Milovanović, montažerke Ana Žugić i Olga Košarić.

Ovaj film je nastao kao završni rad autora na Master-studijama filmske režije na FDU u Beogradu, a podržan je i na konkursu FCS u kategoriji Studentskog filma.

Projekat ovog filma već je osvojio nekoliko nagrada – odeljak “First Look “ Filmskog festivala u Lokarnu, tri odličja festivala Beldocs u Beogradu i razne druge.

Filip Martinović (1988) odrastao je u Barseloni, a master studije filmske i televizijske režije završio je 2017. godine na FDU u Beogradu.

Osnivač je producentske kuće “Gulu Gula Presenta” u prestonici Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.