U trendu

„Tišina“ u Edinburgu

Monodrama „Tišina“, rađena prema motivima Semjuela Beketa, imala je ovih dana sedam izvođenja na najvećem pozorišnom festivalu u Edinburgu.

Predstava u režiji Jelene Bogavac i adaptaciji njene mlađe sestre, Milene Bogavac, učestvovala je na revijalnom „frindž“ programu. Kako sami autori kažu, ova drama ima drugačiji, savremeni pogled na žensko biće u našoj sredini. Iako inspirisana Beketom i sastavljena od dva njegova komada, predstava nosi naš specifični mentalitet i običaje. Prema rečima umetnika, primljena je odlično, a posle svakog izvođenja publika je ostajala na razgovoru sa umetnicima.

Edinburški festival otvorio je vrata predstavi, pa su stigli konkretni pozivi iz SAD-a, Kanade i Rusije. Problem sa kojim se predstava sada susreće nije nimalo neobičan, sasvim je lokalan i tako čest: nema dovoljno sredstava za putovanja!

Budući da ovaj festival predstavlja i najveće pozorišno tržište na svetu, naši umetnici dobili su priliku da pokažu sopstvena umetnička dostignuća. U okviru istog programa bila je prikazana još jedna predstava sa naših prostora: duodrama „Đakova – drugi rat“ u izvođenju tzv. nacionalnog teatra iz Đakovice i Prištinskog pozorišta.

U njoj je bačen poseban, crno-beli pogled na kosovski sukob, jer pokazuje kako primitivni policajac, Srbin, teroriše sofisticiranog Albanca, lekara koji mu porađa ženu. Nakon uspešnog porođaja, Srbin likvidira onoga koji mu je doneo na svet sina… Sve se, naravno, dešava u vreme NATO bombardovanja tokom kojeg se taj isti policajac sakriva ispod stola poput miša, dok lekar „hrabro“, pod otvorenim nebom, priziva u pomoć NATO avione.

Selektori Festivala u Edinburgu pokrili su troškove, tako da smo ove godine sebi obezbedili besplatno učešće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.