U trendu

„Tramvaj“ iz Nikšića

Psihološka drama „Tramvaj zvani želja“ Tenesija Vilijamsa, igrana na najvećim svetskim scenama, postavljena je i na daske Nikšićkog pozorišta, a beogradsko-nikšićko-podgorička glumačka ekipa, sa hrvatskim rediteljem Želimirom Oreškovićem, dovela je do premijere u rekordnih dvesta dana proba.

Priča je to sa juga Amerike o mladosti i prolaznosti koja pobeđuje večno pitanje straha od starosti. Obojena je jarkim bojama, strastima, ljudskom patnjom… Ovaj Vilijamsov komad, vrlo popularan tokom pedesetih godina, sada je ponovo u žiži interesovanja, i na njemu se uvek preispituju rediteljske i glumačke mogućnosti. To na neki način i oslikava težinu glumačkog zadatka koji je bio postavljen pred Elizabetu Đorevsku (Blanša), Slavišu Čurovića (Stenli), Tijanu Mladenović (Stela) i Mirka Vlahovića (Mič). U glumačkoj ekipi su i Nikola Perišić, Boban Čvorović, Jelena Menezić, Slobodan Jovićević i Branko Karadžić.

Elizabeta Đorevska je svojim unutrašnjim osećanjem gradila lik Blanše, u kojoj kao da su se stopile sve žene. Satkana od ogromne lepeze različitih raspoloženja, Blanša ne dozvoljava glumcu ni trenutak odmora, jer jedno priča, drugo misli, a treće radi. Ćurovićev Stenli Kovalski je jak čovek, pun samopouzdanja, nije obojen samo u crno, već se iskazuje i njegova jaka ljudska strana. Ovaj projekat zaista se može smatrati istinskim pozorišnim iznenađenjem jer predstavlja osveženje za teatar u celoj sferi crnogorskog pozorišta, koje teži ultramodernizmu bez pokrića.

Pozorište u Nikšiću, „Scena 213“, predvidelo je inače i čitavu listu gostovanja sa ovom predstavom, najpre po Crnoj Gori, u „Zetskom domu“, a zatim u novom crnogorskom pozorišnom centru – tivatskom Centru za kulturu. Nadamo se da će ovu postavku u skorije vreme moći da vide i Beograđani. Posle tih gostovanja, „Tramvaj zvani želja“, čiju je muziku komponovao Zoran Hristić, scenografiju Snežana Pajović-Živković, a kostime Jelena Đukanović, krenuće na mini turneju do kraja sezone u Makedoniju, a na jesen u Federaciju BiH, Hrvatsku i Sloveniju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.