U trendu

Treće veče Beer festa „Osvajači“, „Psihomodo Pop“. . .

BEOGRAD – Muzička manifestacija „Beer fest“ u 19. izdanju nastavljena je sinoć na Ušću u Beogradu, uprkos lošim vremenskim uslovima i raznim najavama u medijima da će svi programi biti odloženi za neke druge dane sledeće sedmice.

Glavnu binu otvorio je domaći pop rok sastav „Osvajači“, a nakon njega je usledilo gostovanje hrvatske pank rok grupe „Psihomodo Pop“.

Planirani su i nastupi Senide, i bendova „Love Hunters“ i „Zbogom Brus Li“.

Kako su saopštili organizatori iz kompanije „SkyMusic“, tokom prve dve noći Beer festa, kada su nastupali inostrani izvođači – gitarista Tomi Emanuel i britanski elektro sastav „Kosheen“, kroz kapije festivala prošlo je preko 150.000 ljudi.

Publika je sinoć prema preporukama direkcije festivala, došla prilično spremna i opremljena, uz odgovarajuću obuću i odeću za moguću kišu, koja je delimično padala i druge noći tokom nekih koncerata.

„Osvajači“ su tek zagrejali publiku ispred Glavne bine Beer festa kao srpska hard rok i hevi metal grupa, osnovana u Kragujevcu 1990. godine.

U tom početku su bili u tim žanrovima, ali kasnije su otišli u mekše vode, odnosno više u pop ili pop-rok stil bez snažnijih gitarskih rifova kako se očekivalo od njih ranije.

Sada grupu Osvajači čine: Zvonko Pantović Čipi (vokal), Bane Jelić (gitara), Nebojša Jakovljević (klavijature), Nenad Branković (bubnjevi), Dejan Pejović (bas-gitara), Dušan Simović (gitara).
Osnovali su grupu upravo frontmen, pevač – Čipi, gitarista Dragan Urošević, klavijaturista Nebojša Jakovljević, bas-gitarista Saša Popović i bubnjar Miša Raca.

U rad benda bio je uključen i basista Dejan Dačović, kao i klavijaturista Laza Ristovski – zadužen za produkciju, ali je povremeno i nastupao sa njima.

Najveći uspeh su doživele njihove balade „Možda nebo zna“ i „S kim čekaš dan“, koje su izazvale euforiju večeras na Beer festu, i naravno spoj pop i folk žanra u hitu „Vino crveno“.

Posle snimanja navedenog singla „Vino crveno“ sa grupom „Prvi Čin“, vokal Pantović je osnovao bend „Osvajači Ol Stars“.

Posle niza raspada, i ponovnog sastavljanja, od 2005. godine „Osvajači“ su se okupili, i od tada rade i dalje, ne toliko intenzivno u koncertnom i diskografskom pogledu.

Studijski albumi „Krv i led“ (1990), „Sam“ (1995), „Vino crveno“ (1999), „Nevera“ (2000), „Vrelina“ (2000), „Crno oko“ (2002), „Na mene je red“ (2015), bili su okosnica svirke večeras pred velikim brojem ljudi.
„Psihomodo pop“ je hrvatska i nekada jugoslovenska pank i rok grupa, formirana 1983. godine u Zagrebu, ranije veoma česti gosti prestonice i Srbije, i večeras su ispunili očekivanja mnogobrojne publike.
Frontmen grupe je pevač Davor Gobac, koji je animirao publiku svojim specifičnim pomalo teatralnim govorom i veoma oslobođenim rečnikom na šta su fanovi navikli.

Hrvatski bend, nastao pre skoro 40 godina od bivših članova sastava „Neron“, započeo je koncert od 70 minuta pesmom „Telegram sam“ gde se pominje junak Supermen, da bi nastavili sa proverenim adutima „Kad sam imao 16“, „Nema nje, zaspala je zauvek“ ili „Ja nikad nisam bio normalan“.

Svakako moćne numere „Frida“ i „Ramona“ osvajaju brzo i lako Ušće, što se nastavilo u daljem nizu sa „Osjećam se haj“ (mozak baj baj), ali očekivano njihov najveći hit „Ja volim samo sebe“ je stvorio najjaču pometnju i veliki haos na radost lucidnog i visprenog pevača Gobca i ljubitelja benda.

Repertoar je uključio i ostale razigrane melodije – „Ako želiš biti moja“, „Donna“, „Natrag u garažu“, „Pinokio“, „Nebo“, „Sve će biti u redu“ i ogroman antologijski hit „Sexy magazin“.

Tako je Gobac uz puno strastvenog skakanja, plesa i mlataranja glavom na bini sastavio zanimljivu set listu sa svih studijskih albuma svoje grupe – „Godina zmaja“ (1988), „Sexy Magazin“ (1990), „Ko je ubio Miki Mausa“ (1992), „Srebrne svinje“ (1993), „Sextasy“ (1997), „Debakl“ (2000), „Plastic Fantastic“ (2004), „Je! Je! Je!“ (2009), „“Ste dobro?“ (2010).

Osim Davora Gobca, „Psihomodo Pop“ čine –
Tigran Kalebota – bubnjevi, Smiljan Paradiš Šparka – bas gitara i prateći vokal, Vlatko Čavar – gitara/usna harmonika, Jurij Novoselić Kuzma – saksofon, klavijature.

Do kraja Beer Festa sinoć, ulaz u Cloud i Koncertnu zonu je ipak slobodan za sve, kako su organizatori odlučili, bez plaćanja obavezne konzumacije, koja je bila uvedena prvi put ove godine u istoriji festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.