Trejsi Ševalije se družila se čitaocima u Beogradu

BEOGRAD – Autorka čuvenog romana „Devojka s bisernom minđušom“ i „Jedna nit“ Trejsi Ševalije družila se sinoć sa čitaocima u Beogradu, gde se u knjižari Delfi SKC okupio veliki broj ljubitelja engleske književnice nestrpljivo čekajući da dobiju potpis.

Ševalijeova je istakla da je srećna što se nakon devet godina vraća u srpsku prestonicu, kao i da se nikada nije osećala kao „slavna spisateljica bestselera“.

„Ako bih razmišljala o tome da li sam zvezda, ne bih imala vremena da pišem. Uvek se isključim kada uzmem olovku i papir u ruke i koncentrišem se na priču, na likove, na vas čitaoce i pokušavam da pišem najbolje što mogu“, kazala je.

Istraživanje i sam proces pripremanja za pisanje joj, kako kaže, mnogo znači i tome pridaje dosta pažnje.

„Kada stvaram, moram vas, svoje čitaoce, da uverim da poznajem vreme u kojem nismo živeli, da vam prenesem kako su izgledali ti ljudi, šta su pili, jeli, kako su mirisali“, objasnila je Trejsi Ševalije.

Junakinja romana „Jedna nit“ Vajolet Spidvel izgubila je verenika u Prvom svetskom ratu, poput mnogih žena tada, a kako objašnjava spisateljica, porodica i društvo su je zbog toga što je neudata odbacili i prezreli.

„Ona odlučuje da uzme stvari u svoje ruke i malim pobunama se izbori za svoje dostojanstvo i nezavisnost“, ističe Trejsi Ševalije.

Prema njenima rečima, roman slavi različite vrste ljubavi, prema prijatelju, porodici…

„Vaspitavani smo da mislimo da je romantična ljubav jedina i najvažnija ljubav, a kada dođete u godine, ja imam 57 i to znam, shvati se da je ona samo jedna od grana“, kazala je Ševalijeova.

Trejsi Ševalije je književnu karijeru počela knjigom „Devičanski plavo“, ali se proslavila romanom „Devojka sa bisernom minđušom“, zasnovanom na priči o nastanku čuvene Vermerove slike.

Film koji je režirao Peter Verber, inspirisan ovom knjigom, dobio je tri Oskara u različitim kategorijama 2004. i ovenčan je brojnim drugim filmskim nagradama.

Posle uspeha prvih romana nastavila je da objavljuje bestselere: „Pali anđeli“, „Dama i jednorog“, „Plameni sjaj“, „Izuzetna stvorenja“, „Poslednji begunac“, „Plodovi na vetru“, „Novi učenik“ i „Jedna nit“.

Sve ove knjige objavila je Laguna i time se svrstala među malobrojne izdavače u svetu koji objavljuju sve njene knjige.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.