U trendu

Trend igranih serija: Večna borba kvaliteta i kvantiteta

BEOGRAD – Domaće igrane TV serije i dalje se snimaju čak i u doba pandemije, tako da se ova industrija nalazi u zlatnom dobu hiper produkcije, a o svim manama i prednostima te pojave specijalno za Tanjug govore glumci Slaven Došlo i Svetozar Cvetković, kao i džez pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov.

Da li publika stiže da prati tu količinu televizijskih serija ili se uveliko zasitila, stižu li glumci da se posvete toj količini novih uloga, neka su od pitanja koja se vezuju za ovu nepresušnu temu, kao istraživanje Tanjuga.

Glumac Slaven Došlo, koji je iskustvo stekao pre svega na filmu („Panama“, „Pored mene“, „Biser Bojane“), svakako je postao deo ove mašinerije, kao jedan od važnih junaka omiljene serije „Vojna akademija“.

„Nisam siguran kako se obična publika oseća dok prati tu količinu serija, ali znam da ja kao glumac i čovek iz struke ne mogu da ispratim ni pola stvari koje se snimaju istovremeno i emituju. Sa druge strane, prija mi sva ta mogućnost da se puno radi, zaista ima posla za mnoge, volja i novac očigledno postoji, jer produkcije ulažu da se radi toliko“, rekao je za Tanjug Došlo, jedan od traženijih dramskih umetnika.

„Naravno, tu je veliko pitanje kvaliteta, što nije danas problem, već je ekvivalent pitanju – šta je starije, kokoška ili jaje? Odnosno, da li smo mi publiku navikavali na sve veći kvalitet serija, ili je upravo publika zahtevala sve veći kvalitet dramskog igranog programa“, pita se glumac mlađe generacije, koji je u tom naletu serija snimio serijal „Biser Bojane“ kao nastavak istoimenog filma, krimi priču „Besa“, i novu, 5. sezonu „Vojne akademije“.

„Sve navedeno opet zavisi od ličnih stavova autora, jer određeni stvaraoci, scenaristi i reditelji će realizovati samo veoma kvalitetne projekte“, smatra mladi glumac, a onda dodaje da se opet ovde radi i o borbi za egzistenciju, jer svi oni kao dramski umetnici trude se da žive od svog posla.

„Unutar svega toga mislim da može da se postigne određeni kvalitet u svemu što se snima danas. Takođe, jasno je da je ovde i reč o konkurenciji kompanija kao što su Telekom i SBB“, mišljenja je Došlo.

Glumac je završio snimanje druge sezone serije „Švindleri“, promovisaće film „Kelti“, a sada snima sitkom seriju „Aviondžije“, ali i film „Budi bog s nama“ Slobodana Šijana.

Postavlja se tema kao analiza – da li je ovo trenutni trend koji traje tri godine, i da li će on samo nestati u jednom trenutku preko noći kao što se i pojavio.

„Nisam toliko razmišljao o tome, tretiram tu pojavu kao nešto što je sada trend, jer nisam na mestu producenta ili nekog uredništva, odbora, da bih znao kuda, odnosno dokle to sve vodi. Za sada mislim da je dobro sve to što nam se dešava, pre svega jer gomila glumaca sada dobija šansu da igra u serijama“, zaključio je priču za Tanjug Slaven Došlo.

Njegov kolega Svetozar Cvetković, prisutan takođe u mnogim TV serijama koje snima gotovo paralelno (telenovela „Žigosani u reketu“, „Pet“, „Kralj Petar Prvi“, „Tajkun“, „Beležnica profesora Miškovića“), smatra da je ova hiper produkcija TV serija odlična iz razloga što mladi glumci dobijaju neverovatnu jedinstvenu priliku da toliko rade, što se nikada nije desilo u njegovo vreme.

Ipak, mana ovog trenda, kako je izjavio Cvetković u serijalu „Tanjug Reflektor“, jeste ta što se sve te serije snimaju jako brzo, tako da glumci zapravo nemaju dovoljno vremena da se pripreme i posvete svakom liku.

Kompozitor Vasil Hadžimanov autor je muzike za veoma hvaljenu TV seriju, psihološku dramu „Dug moru“ (2019) Gorana Gajića, čije je snimanje druge sezone nedavno završeno u režiji Gorčina Stojanovića.

Dok muzičari nisu mogli da nastupaju uživo tokom pandemije, za to vreme filmadžije su non stop realizovale nove TV serije, gde ima posla i za kompozitore.

„Izabrao sam da radim na seriji „Dug moru“, jer mi se projekat veoma dopao, potpuno je drugačije od svega što se snima danas, tako da mi je prijalo da budem deo toga“, naveo je Hadžimanov za Tanjug.

Prvi serijal „Dug moru“, osim Hadžimanova, potpisuju i muzičari Nikola Čuturilo Čutura i pijanistički sastav LP Duo.

Takođe, klavijaturista i pijanista džez usmerenja je naglasio da u toj hiper produkciji serija on pažljivo bira na kom projektu će raditi, te da sebe ne vidi da komponuje serijale u žanru površnih komedija, koje danas sve liče jedna na drugu.

„Taj fenomen sa TV serijama je zapravo produkt američkog sistema, njihovih kanala kao što su HBO ili Netflix, gde se stalno nude neki novi sadržaji i programi. A taj sadržaj mora da se snimi, tako je i u Srbiji, plus što je kod nas i konkurentska priča u pitanju, između kompanija – kablovskih provajdera Telekoma i SBB“, složio se umetnik sa stavom koji ima i Slaven Došlo.

„Sa jedne strane je to ispalo sjajno za filmadžije, samo ne znam kakav kvalitet može da izađe iz toga, ako se tako brzo snimaju svi ti programi“, skeptičan je kompozitor, koji je angažovan i za muziku novog tinejdžerskog filma „Leto kad sam naučila da letim“ reditelja Radivoja Raše Andrića, prema knjizi Jasminke Petrović.

Kako već godinama traje hiper produkcija igranih serija, možda će se u budućnosti stvoriti uslovi za snimanje ogromnog broja muzičkih albuma domaćih autora.

Ipak, kompozitor se boji da se to ne može desiti.

„To bi u nekom bajkovitom scenariju zaista bilo super. Ali, sve je opet pitanje biznisa, ponude i potražnje“, podvukao je pijanista.

Otkrio je da postoji reklama za novu muzičku platformu, gde za dva meseca neprekidnog slušanja čak 70 miliona pesama u svom katalogu, korisnik plati svega dva dolara.

„O čemu onda pričamo? To je ta postavka koja već odavno traje, na koju smo na žalost svi pristali, gde ođednom više ne postoje albumi, nego digitalni servisi i onda tako nečiji album svi možemo da puštamo beskrajno mnogo puta“, zaključio je Hadžimanov za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.