U trendu

Tri nagrade izdavačkoj kući „Pčelica“

BEOGRAD – „Pčelica“ je ovogodišnji laureat nagrade „Gomionica“ Međunarodnog sajma knjiga u Banjaluci, kao i dobitnik dve nagrade „Dositejevo pero“.

Na upravo završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Banajluci „Pčelica“ je dobila nagradu za najbolje delo za decu na srpskom jeziku.

Žiri je procenio da su se „Pčeličine“ edicije „Vekovi srpske pismenosti“ autora Slobodana Stanišića, i „Srpski velikani“, serijal ilustrovanih biografskih knjiga koje potpisuje tim autora, svojim kvalitetom izdvojile iz celokupne ovogodišnje produkcije za decu na srpskom jeziku.

Nagradu „Gomionica“ Pčelica je dobila i 2013. za roman „Svrakin sat“ autorke Gordane Timotijević, i 2016. godine za „Priče iz šume“ autorke Nikolete Novak.

Nagradu „Stuplje“, koja se za negovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti takođe dodeljuje u okviru ove manifestacije, „Pčelica“ je dobila 2017. godine za knjige „Kneginje i kraljice dinastije Obrenović“ i „Kneginje i kraljice dinastije Karađorđević“, autorke Ivane Spasović i za ediciju „Deca čitaju srpsku istoriju“ i „Zlato na svili“, autora Slobodana Stanišića.

Nagrada dece čitalaca Dositejevo pero ni ove godine nije zaobišla „Pčeličine“ autore.

Za nagradu „Dositejevo pero“, čiji su organizator Prijatelji dece Srbije, ove godine je pristiglo 49 naslova, od kojih je dečji žiri odabrao čak dva u izdanju „Pčelice“.

U pitanju su kratki roman „Luna, mala teniserka“ autora Bojana Ljubenovića, kome je pripalo prvo mesto u kategoriji mlađeg uzrasta, i roman Gordane Timotijević „Sličice“ kome je pripalo drugo mesto u kategoriji starijeg uzrasta.
Ove tri nagrade stigle su u vreme kada se „Pčelica“ ubrzano priprema za predstavnjanje svojih izdanja na sajmovima knjiga u Frankfurtu i u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.