Tri nove izložbe u galerijama Kulturnog centra Beograda

BEOGRAD – U Kulturnom centru Beograda u četvrtak, 14. februara, biće otvorene ti nove izložbe u sva tri galerijska prostora.

Nova izlagačka sezona, prema koncepciji umetničke direktorke galerije „Artget“ u 2019. Milene Marjanović, posvećena je prvoj školovanoj fotografikinji kod nas Mariji Mari Rosandić.

Rosandić, rođena Bogdanović (Ruma, 1883 – Beograd,1954), jedna je od prvih školovanih fotografkinja na Balkanu.

Bila je stručni saradnik prvog srpskog foto-časopisa „Fotografski pregled“, osnivač prvog foto-kluba u nas – „Beogradskog foto-kluba“ 1928. i jedina i prva žena član Upravnog odbora.

Osim toga, imala je svoj foto-atelje, najpre u Zagrebu, a zatim je nekoliko promenila u Beogradu.

Njen lik i delo nisu poznati široj javnosti, iako je bila i supruga velikog vajara Tome Rosandića, autora skulpture „Igrali se konji vrani i sa njima div junaci“ (1939), koja se nalazi ispred Narodne skupštine Srbije, čija je gotovo sva dela znalački snimila, a fotografski je portretisala i beogradsku elitu posle Prvog svetskog rata.

Izložba u Galeriji „Artget“ doneće više dela iz brojnih muzejskih i privatnih kolekcija u Beogradu i Zagrebu.

U Likovnoj galeriji biće izložena prostorna postavka „Vortex“ umetnice Jelene Trajković Popivode, audio-vizuelna koreografija, koja se, oslonjena na dvodimenzionalnu sliku, odvija u galerijskom prostoru kroz šest vizuelnih polja, odnosno, u šest činova, koji se nižu u formi spirale, koja se očitava kao sublimat večitih vrtloženja, ljudskog uzdizanja, rasta i slobodnog pada.

Glavni protagonisti ove koreografije jesu nage ženske figure, naglašenog mišićnog tonusa, bez izraženih individualnih karakteristika i u njih se može upisati slikarkin autoportret, ali i bilo koja druga ljudska jedinka.

Samostalnom izložbom umetnika Fatluma Dočija iz Skadra (Albanija), galerija „Podroom“ započinje ovogodišnju seriju predstavljanja umetnika mlađe generacije.

Izložba pod nazivom „Znakovi“ objedinjuje pet kratkih video radova nastalih u periodu između 2014. i 2016. godine na lokacijama u okolini Skadra i Skadarskog jezera koje su neposredno vezane za sećanja i odrastanje Dočija.

Povezujući sećanja iz detinjstva sa sadašanjim trenutkom, umetnik preispituje granice ljudskog odnosa prema prirodnom okruženju, prema poimanju smrti i doživljaju vremena koje prolazi u isčekivanju, prema unutrašnjim, nevidljivim iskustvima života i relacijama između prošlosti i budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.