U trendu

Tri srpska filma na programu 72. Berlinskog filmskog festivala

BERLIN – Na programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu, koji je otvoren danas i trajaće do 20. februara, našla su se tri srpska kinematografska ostvarenja, saopštili su danas distributeri.

Prvu srpsku ponudu 72. Berlinala predstavlja nova režija Miloša Pušića „Heroji radničke klase“, koja će biti prikazana u okviru programa „Panorama.“

Projekat za za ovo ostvarenje je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station), održanoj upravo u okviru Berlinskog festivala.

Pored reditelja i producenta Pušića, na scenariju su radili Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

Glavnu ulogu u ovom ostvarenju tumači Jasna Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ proglašena za najbolju evropsku glumicu.

Pored Đuričić, glumačku postavu filma čine Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, i drugi.

Film „Heroji radničke klase“ nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije.

Na 72. Berlinskom filmskom festivalu će u okviru selekcije „Forum“ biti prikazana i srpska manjinska koprodukcija „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena.

Ovaj film nastao je u koprodukciji Nemačke, Španije, Južne Koreje i Srbije.

Glumačku postavu čine Jonaš Hapka, Signe Vestberg i Boban Kaluđer, a nastanak filma podržali su Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja.

Serija „Crna svadba“ Strahinje Madžarevića i Nemanje Ćipranića uvrštena je u program promocije televizijskih serija.

Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo i Slavko Štimac.

Pored toga, u okviru programa obuke Berlinale Talents, koji ove godine obeležava 20. rođendan, među 200 novih učesnika nalaze se srpski reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević.

Marija Stojnić autorka je nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja „Između sna i sna“ i „Govori da bih te video“, dok je Stefan Malešević poznat po dokumentarcu „Gora“ i dugometražnom igranom filmu „Mamonga“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.