U trendu

Tri srpska filma nagrađena na 32. festivalu u Trstu

TRST – Tri srpska filma – “Otac” Srdana Golubovića, “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića i “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” Borisa Miljkovića osvojila su nagrade na upravo završenom 32. Filmskom festivalu u Trstu.

Vodeći italijanski festival kinematografije Centralne i Istočne Evope održan je ove godine u onlajn formatu, a trajao je do nedelje 31. januara.

Film “Otac” je u Trstu doneo Srbiji dve nagrade – Nagradu publike za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Centralnoevropske inicijative), za film koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i nezavisni celovečernji igrani film “Moj jutarnji smeh” scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada “SkyArte” osvojio je dugometražni dokumentarac “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” autora Borisa Miljkovića.

Na koprodukcionom marketu festivala WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva dokumentarna filma koje je na ranijih konkursima podržao Filmski centar Srbije.
Novi film Srđana Keče “Muzej revolucije” većinski je srpska produkcija, a “Pomirenje” Marije Zidar je manjinska srpska koprodukcija.

Nagrađeni filmovi su u segmentu “Poslednja stanica: Trst“ (Last Stop Trieste).

Odeljak “This is IT” istog koprodukcionog marketa, predviđen je za projekte u nastajanju i tu je nagrađen budući dugometražni igrani film scenariste i reditelja Dušana Milića “Mrak”, koji je u Trstu dobio Specijalno priznanje njihovog žirija, a nastaje uz podršku FCS.

U tom horor ostvarenju čija je radnja smeštena na Kosovo, igraju Slavko Štimac, Nikola Rakočević, danska glumica srpskog porekla Danica Čurčić, Italijan Flavio Parenti, Slaviša Čurović i drugi.

Na Festivalu u Trstu glumac Predrag Miki Manojlović dobio je prestižnu nagradu „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“) i njemu u čast na otvaranju festivala je prikazan film „Podzemlje” („Underground ”) Emira Kusturice, koji je laureat Zlatne Palme Kanskog festivala 1995. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar