U trendu

Tri u jednom

"Velika bela zavera" koja se uspešno već nekoliko sezona izvodi na maloj sceni Ateljea 212 za mnoge obožavaoce Kurta Kobejna i benda Nirvana odavno ima status kultne predstave. Zajedno sa još dve drame pod nazivom "Bebina noć u gradu" i "72 device", u knjizi "Nevine zavere" Kraljevački kulturni centar Ribnica objavio je dramski triptih Dimitrija Vojnova. Po profesiji dramaturg, scenarista, dramski pisac i filmski kritičar, Vojnov je jedan od osnivača novog srpskog filma čije akcije mogu da se prate i na njegovom blogu Doba nevinosti.
Dimitrije Vojnov (publici poznat još kada je kao dečak igao u filmu Gorana Markovića "Tito i ja") postigao je veliki uspeh već svojom dramom sa treće godine studija koja je u režiji Miloša Lolića od parabiografskog dramskog komada 2004. godine prerasla u rado gledanu predstavu za koju se još uvek traži karta više. Iste te godine nastala je i Vojniovljeva diplomska drama "Bebina noć u gradu" (koja bi uskoro trebalo da dobije svoju filmsku verziju u režiji Srđana Dragojevića), dok se komedija "72 device", o dva beogradska tinejdžera koji pritisnuti ljubavnim nedoumicama stupaju u Al Kaidu, od prošle godine izvodi na sceni "Dadov", pozorišta za koje je po narudžbini i pisana.
Vojnov se u svojim dramama bavi referencama pop-kulture, tinejdžerskim problemima sa osvrtima na dvnevnopolitičke aktuelnosti, "malim" intimni pričama koje imaju univerzalna kretanja. Sve tri drame čitaju se sa izuzetnom lakoćom, nijedna od njih ne pati od preteranih dramskih usmerenja upućenih reditelju, scenografu ili kostimografu, tako da su prijemčive i onima koji nisu ljubitelji teatra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.