U trendu

Tribina o kulturi u doba pandemije

BEOGRAD – Poslednja, peta tribina onlajn konferencije „The Economist – Svet u 2021“ pod nazivom “Ako nema kulture, zbog čega se onda borimo” održana je danas u prostorijama Narodne skupštine Srbije, a emitovano je uživo preko YouTube kanala, u organizaciji Color Media Communications.

Pomoćnik ministarke kulture i informisanja Radovan Jokić je pomenuo razna istraživanja i studije koje su sprovedene među ustanovama kulture i institucijama Srbije, a u kojima je navedeno koliko je manifestacija i programa otkazano zbog pandemije.

Moderator panela Marina Kosanović započela je izlaganje rečima: „imamo kulturu koju svi volimo i pandemiju koju svi mrzimo“, a prvi je o o dolasku kulture u srce pandemije govorio Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

„Tokom februara ove godine dobili smo od kolega iz inostranstva informacije da je virus već krenuo u svetu, znali smo da se dešava nešto, i čim su oni počeli da otkazuju svoje događaje, znali smo da stvar postaje ozbiljna“, prisetio se Stankov dodajući da su bili prinuđeni da prvi put otkažu predstavu 11. marta i navodeći da je to bio šok, a da se onda sve širilo kao šumski požar.

SNP je, dodao je, imao ubrzo kulturnu akciju, snimili su video za čuvenu pesmu “Bella Ciao”, što je vezano za turneju ansambla u Kini, gde su im tu pesmu tražili na bis.

Onda su imali koprodukcije pozorišta iz Turske, Italije, povezivali su se inostranim pozorištima, a najvažnije od svega je da su članovi Opere išli na vrata sugrađanima.

“Pevali smo u komšiluku pod balkonom, nosili smo im teatar pod prozor, u isto vreme na nekoliko lokacija u gradu, što je bila prava gerilska akcija, da im na taj način malo ulepšamo vreme u izolaciji i karantinu”, ističe prvi čovek Opere u SNP.

Tema se dalje sama nametnula, a to je seoba žive umetnosti u neminovni digitalni prostor.

Direktor Opere priprema projekat onlajn “Novogodišnje priče” za emitovanje od 26. do 30. decembra, ali kako naglašava, neće pustiti snimke predstava, već će se opere održavati uživo, bez publike, samo će ih snimati kamere i tako će se direktno emitovati, što je bolji izbor nego samo da su pustili gotov materijal.

“Naravno, nikakav ekran ni monitor ne mogu zameniti scenu, to neka bude svima jasno“, kazao je direktor Opere.

U međuvremenu, SNP osvaja i mlađu publiku, koja koristi društvene mreže i modernu tehnologiju, i tako su osmislili uspešan projekat “Rock opera” koji komunicira sa svima na više nivoa, a uključeni su i pop hitovi.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, govorila je o aktivnostima te ustanove od ponovnog otvaranja 2018, o saradnji s Kombank Dvoranom, o 220.000 posetilaca za dve godine, o saradnji sa 60 odeljenja u školama na nivou likovne kulture i srpskog jezika.

Petar Mraković, direktor Gradskog muzeja u Somboru govorio je proširenju u novim ljudima na budućim projektima, a u debatu su se uključili i glumci Vjera Mujović i Svetislav Bule Goncić.

Inače, naziv tribine podsećanje je na čuvenu izjavu britanskog premijera Vinstona Čerčila u vreme Drugog svetskog rata: „Ako nema kulture, zbog čega se onda borimo“, a koja je ostavila dubok trag u istoriji, ali i kulturnoj politici kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.