U trendu

Trijenale proširenih medija ULUS-a otvoreno u Beogradu

BEOGRAD – Ovogodišnje 6. Trijenale proširenih medija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), otvoreno je sinoć u Umetničkom Paviljonu Cvijeta Zuzorić, a biskopski program manifestacije počeće u Jugoslovenskoj Kinoteci u drugoj polovini juna.

Na konkurs, raspisan ove godine, prijavilo se više od 100 autora, od čega će na izložbi biti 76 radova autora različitih generacija iz Srbije, regiona, Evrope i SAD.

Prvi segment izložbe čine dela koja se bave pejzažom bez ograničenja (jezički, istorijski, arhivski, porodični, imaginarni, ekološki, realni, paralelni, politički) kao i temom greške (koja je u samoj suštini mehanizma tehnologije), do njenih ekstenzija, formata, varijacija i reprezentacija.

Drugi segment izložbe donosi pokušaj odgovora na pitanje da li se stvaralački mehanizmi, inspiracija i kreativnost umetnika, povlače pred diktatima art sistema i kako izgleda samospoznaja unutrašnjih procesa rada umetnika koji ga vraćaju stvaralačkom činu kada je on sam u fokusu sopstvenog umetničkog posmatranja.

Izbor radova ističe se postpandemijskim, angažovanim i neizbežno ekološkim podtekstom, uz izbor tehnika koji ne podležu u celosti digitalnim trendovima, već obuhvataju širok spektar formata – od grafika i fotografija, preko instalacija, videa i filmova, kao i umetničke dokumentacije.

Posebnu izložbenu celinu čine radovi koji vezano za obe teme pružaju publici uvid u do sada neobjavljene materijale iz arhive umetnika, zamisli i realizacije koje nisu bile u fokusu javnosti, a koje na autentičan način otkrivaju težnju ka slobodi izraza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar