U trendu

Triler Luča premijerno prikazan na Paliću

PALIĆ – Triler „Luča“ nakon premijere na Festivalu evropskog filma Palić može očekivati kratko bioskopsko prikazivanje i potom život preko internet platforme, najavio je danas reditelj Ivan Videnović.

Na festivalskoj konferenciji za novinare, nakon što je „Luča“ prikazana van konkurencije u utorak u programu „Paralele i sudari“, Videnović je rekao da je njegov film jedan od prvih koji su izašli iz produkcije „Apolon“.

„Ideja je izvorno da ti filmovi nađu neki kratak životni vek u bioskopu. Ako bude interes. Pa da se proba da osvanu na platformama kako bi se napravila baza da ih ljudi posećuju, da ne vide jedan film“, naveo je Videnović.

Film bi trebalo da bude u ponudi plaforme “Apolon”, preko koje se odnedavno mogu gledati holivudski i domaći filmski i serijski program, odnosno celokupan serijski program u produkciji Telekoma Srbija i televizije Pink, kao i kultni domaći filmovi.

Prema rečima Videnovića, „Luča“ je novo, radikalnije čitanje crnogorskog studentskog filma „Iskra“ i deli scenariste Gojka Berkuljana i Anu Vujadinović.

Film je triler drama o ocu, nekadašnjem pripadniku državne bezbednosti, čija ćerka novinarka biva oteta dok pokušava otkriti sudbinu godinama ranije nestalog opozicionog vođe.

„Crna Gora je imala tu ‘Žutu gredu’ koja se desila kao otpor komunizmu s kraja osamdesetih, a mislim da su se mnogo radikalnije stvari dešavale u Srbiji sa kraja devedesetih“, rekao je reditelj.

Videnović je rekao da mu je Jovo Maksić bio prvi i jedini izbor za ulogu oca, dok mu se Smiljana Marinković naročito dopala za ulogu ćerke, dok je tragao za „nekim glumcima koji nisu svakodnevno u fokusu“.

U filmu igraju i Ljubiša Milišić, Andrija Mitić, Ljiljana Blagojević, Davor Janjić i drugi.

Podsetivši da je prethodno radio dokumentarne serijale o državnoj bezbednosti, Videnović je otkrio da dobro poznaje neke ljude iz tog sveta, pogotovo što je bio „na nekoliko informativnih razgovara“.

„To je inspirativna tema. To je uticalo na naše živote na raznim nivoima. Zato je film kompleksne dramaturške strukture jer nikad nemate pravu sliku i ne znate gde će vas informacije odvesti. Naravno, uvek daleko od istine“, naveo je reditelj.

Videnović je rekao da je „Luča“, nakon dosta vremena u priremama, snimljena za 19 dana, i da „tvrđi tempo traži između šizofrenije, umetničkog ludila i OCD-a“, uz tačne planove snimanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar