U trendu

„Tvrđava mira“ od 17. juna u Novom Sadu

NOVI SAD – Od 17. juna počinje novi programski luk “Trvrđava mira” Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, koji će publici predstaviti 150 raznovrsnih događaja.

Na tačno 80 godina od jednog od najstrašnijih zločina u istoriji grada, Novosadske racije, više od 1.500 umetnika iz 30 zemalja će kroz različite forme: predstave, mjuzikle, koncerte i filmske projekcije odati poštu svim žrtvama rata u Evropi i apelovati na negovanje mira i dijaloga.

Direktor Fondacije Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković kaže da se ovaj programski luk pripremao četiri godine i da će Novi Sad biti jedinstvena prestonica mira u Evropi.

On smatra da se radi o osetljivoj temi, ali utoliko značajnoj za Evropu i svet.

„Opasnost svakog mira jeste zaborav. Kada smo zvali evropske umetnike i organizacije, oni su se vrlo rado odazivali ovom pozivu. Svi su podrazumevali da je to važno samo Novom Sadu i samo ovom podneblju. Na žalost od marta je cela Evropa shvatila koliko je važna poruka mira.Čak i kada smo izašli sa sloganom “Za nove mostove” i tada su mislili da se to odnosi samo na Novi Sad,a sada na žalost shvataju da se odnosi na svaki deo Evrope i sveta“, kaže Milenković.

Prvi put na sceni Srpskog narodnog pozorišta jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, Haris Pašović postaviće dramsku predstavu “Mefisto” po romanu Klausa Mana, koja će biti izvedena 12. i 14.jula.

Okuplja 40 aktera uz velikane srpskog glumišta: Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića.

Pašović kaže da se radi o velikom i zahtevnom romanu i da su retki ansambli koji to mogu da iznesu.
„Igraju najveći glumci Srbije i regiona.Tu su Gordana Đurđević Dimić i Mirjana Karanović.Fondacija Evropska prestonica kulture stvorila je kulturni model i za druge gradove u Evropi.U vašem slučaju ovo je uspešan projekat što nije uvek slučaj u Evropi“, ističe Pašović.

U finalu programskog luka Tvrđava mira 17. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi publiku očekuje premijera prve filmske sage o Novom Sadu „Liberta-rađanje grada”, reditelja i scenariste Žanka Tomića i Gvozdena Đurića.

Tomić kaže da je šest godina trajala priprema filma, istraživanje i sklapanje produkcije.

Glumačka ekipa je, kaže Tomić, impozantna navodeći glumce Zlatana Vidovića,Stefana Vukića,Tamaru Krcunović, Davora Janjića i Aleksandr Đuricu.

„Teško se ovako veliki projekti u pozorištu i u filmu produciraju.Ovo je priča koja govori o okolnostima koje su dovele do libertacione povelje.Ovo je autorsko delo i pogled na okolnosti koje su vladale u Evropi u to vreme“, objasnio je Tomić.

U prvoj nedelji ovog programskog luka, izdvajaju se izlaganja svetskih eksperata i intelektualaca: dobitnica Pulicerove nagrade, fotoreporteka Marise Rot, kao i prvo izvođenje Druge Malerove simfonije Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Prvi put u Novom Sadu 2.jula biće izveden mjuzikl benda Lajbah “Wir sind das Volk”(Mi smo narod).

Tvrđava mira novosadskoj publici će ponuditi 150 događaja koji se mogu pronaći na sajtu novisad2022.rs .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.