U trendu

U Beču premijerno predstavljen film „Nečista krv“

BEČ – Projekcijom filma „Nečista krv – greh predaka“, sinoć je otvoren Festival „Adria filmski festival domaćeg filma“ u Beču, a interesovanje publike za jedno od najnovijih ostvarenja srpske kinematografije bilo je ogromno.

Zbog toga je film prikazan u čak tri sale bioskopa „Sinepleks Milenium siti“, a ukupno je film te večeri pogledalo više od 1.000 gledalaca, potvrdila je Lora Đurović, PR „Adria filma“, koji ogranizuje Festival.

Publika je uživala u ostvarenju Milutina Petrovića, koje prati priču o Sofkinom dedi, Hadži Trifunu, uglednom trgovcu u Vranju, koji pokušava da očuva svoj ugled i moć, ali i dobre odnose sa turskim begovima.

Film u kojem glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan…, osvojio je brojne nagrade ovog leta na festivalima, a ravnodušna nije ostala ni bečka publika, koja je velikim aplauzom pozdravila glumice Katarinu Radivojević i Vaju Dujović.

Otvaranju festivala i bečkoj premijeri filma je prisustvovao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, koji je istakao značaj ovakvih projekata.

Ambasador Rodić, otvarajući Festival, kazao je da će bečka publika imati mogućnost da gleda dobre filmove, srpske filmove, filmove koji zaslužuju pažnju.

On je ukazao da je film, kojim se otvara festival, koji ima značenje za svakog koji je čitao srpsku literaturu, delo „Nečista krv“ Bore Stankovića.

Selekcija obuhvata šest dugometražnih igranih i jedan dokumentarni film.

U okviru Festivala prikazaće se dokumentarni film „Crna Gora: Podeljena zemlja“ Borisa Malagurskog, filmovi „Realna priča“, „Jedini izlaz“, “Vikend sa ćaletom”, i film “Lihvar”.

Lora Đurović ističe da i za ostale filmove vlada veliko interesiovanje, i da su sale rasprodate, što pokazuje da su se naši ljudi u Beču, posle godinu i po dana epidemiološke zaključanosti željni dobrih filmova, u bioskopima.

Pokrovitelji festivala su Ambasada Srbije u Beču, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Filmski centar Srbije.

Đurović je rekla da „Adria film“ ovim festivalom otvara „bioskopsku sezonu“, budući da kompanija, koja je proteklih godina dovodila redovno najnovije srpske filmove u Beč, odmah posle premijera u domovini, namerava da tokom jeseni, ako to dozvoli epidemiološka situacija, organizuje premijere i drugih najnovijih ostvarenja srpske kinematografije.

„Adria film fest“ organizuju „Adria film“ i udruženja Kultur Kombinat, a održava se uz podršku Filmskog centra Srbije i Ambasade Srbije u Beču.

Selekcija obuhvata šest dugometražnih igranih i jedan dokumentarni film.

Cilj festivala je da sadržajem i umetničkim značajem doprinosi promociji srpske kulture i umetnosti, kao i unapređenju i promovisanju savremenog umetničkog stvaralaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.