U trendu

U Beogradu „Dani srpskog klasičnog filma“ od 30. oktobra

BEOGRAD – Najmoderniji bioskop u regionu Cineplexx Galerija Belgrade će od 30. oktobra do 5. novembra organizovati smotru „Dani srpskog klasičnog filma“, u okviru kojih će biti prikazana najveća ostvarenja domaće kinematografije u restauriranim verzijama, saopsili su iz ovog bioskopskog lanca.

Na velikom platnu novootvorenog Cineplexx-a biće predstavljeno sedam legendarnih naslova jugoslovenske kinematografije – „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“ Slobodana Šijana, „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića, „Lepota poroka“ Živka Nikolića, „Nešto između“ Srđana Karanovića i čuveni klasici „Varljivo leto ’68“ i „Poseban tretman“ nedavno preminulog reditelja Gorana Paskaljevića.

Kultna ostvarenja digitalno su restaurirana u odeljenju za digitalizaciju i restauraciju Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta „VIP Kinoteka“ koji od 2017. sprovode najstarija filmska ustanova i kompanija Vip mobile.

Svi ovi filmovi predstavljaju dragocenu kulturnu baštinu Srbije, i od velike važnosti je bilo sačuvati ih i dati priliku publici da se podseti ili upozna sa velikanima srpskog glumišta i velikim rediteljima.

Ponovo će se na velikom platnu pojaviti svi oni koji nisu više sa nama – Dragan Nikolić, Milena Dravić, Pavle Vuisić, Zoran Radmilović, Olivera Marković, Danilo Bata Stojković, Tačko Načić, Mija Aleksić, Mića Tomić, Bora Todorović, Rahela Ferari, Nikola Simić, Sonja Savić, i mnogi drugi.

Karte za Dane srpskog domaćeg filma će uskoro biti u prodaji po ceni od 300 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.