U trendu

U Beogradu predstavljen drugi album Družine Dardaneli

U beogradskom Studentskom kulturnom centru večeras je otvorena izložba posvećena novom albumu domaćeg stripa „Družina Dardaneli“, a nekoliko stotina posetilaca moglo je da vidi originalne table iz ovog stripa.

Drugi album ovog stripa nazvan je „Zločin na Svetskoj izložbi“, a objavio ga je Sistem komiks (System Comics). Njegovi autori su scenarista Pavle Zelić i crtač Dragan Paunović.

„Presrećan sam što je ovoliko ljudi došlo da vidi originalne table i da uzme posvetu.
Drago mi je i što smo oborili rekord koji je postavila prva izložba. Imali smo odličan
nastup u Francuskoj u decembru i januaru i verujem da ćemo ponoviti uspeh prvog albuma, jednog od retkih domaćih stripova koji je stekao status hita“, rekao je Zelić agenciji Beta.

Posle uvodnog predstavljanja albuma, posetioci su u redu čekali na posvete i crteže autora stripa.

Prvi album „Družine Dardaneli“ izašao je 2011. godine. Junaci ovog stripa su protagonisti srpske i evropske književnosti, koji se suprostavljaju zlu oličenom u istim takvim likovima, iz klasika literature.

Protagonisti „Družine Dardaneli“ su Hajduk Stanko Janka Veselinovića, Koštana Bore Stankovića, Tolstojev Aleksej Kirilovič Vronski, Sava Savanović Milovana Glišića, Andrićev Karađoz, Ćosićev Vukašin Katić, ali jazavac (pred sudom) Petra Kočića.

Novi antagonisti družini su Novi suparnici Raskoljnikov Fjodora Dostojevskog, metamorf Gregor Samsa iz Kafkinog „Preobražaja“ i monstruzna ferzija Fantoma iz Opere Gastona Lerua.

„Družina Dardaneli“ je ranije adaptirana u radio dramu, bila je analizirana u naučnom radu, a table iz prvog albuma bile su izložene na desetinama samostalnih izložbi u Srbiji i regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.