U Kinoteci u februaru programa posvećen i Miri Furlan

BEOGRAD – Februarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće program “Sećanje na” posvećen retrospektivi ostvarenja nedavno preminule glumice Mire Furlan i presek karijere američkog glumca Klerka Gebla u ciklusu “Velikani svetskog filma”.

Film “Pavle Pavlović” (1975) doajena srpske kinematografije Puriše Đorđevića digitalno je restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, i nova kopija biće prikazana na dve besplatne projekcije – 1. i 2. februara od 19 sati u sali Makavejev.

U toj socijalnoj drami iz radničkog života igrali su Bekim Fehmiu, Milena Dravić i Slobodan Đurić.

Kinoteka će u februaru biti domaćin dve revije – Dani igre na filmu i Dani japanskog filma.
U prva dva dana februara u popodnevnom terminu ciklus “Po željama gledalaca” prikazuje meksički film “Jedan dan života” (1950) Emilija Fernandeza i švedski „Krici i šaputanja“ (1972) Ingmara Bergmana.
Ciklus Velikani svetskog filma ovog meseca posvećen je čuvenom glumcu Klerku Geblu, povodom 120 godina od njegovog rođenja i 60 godina od smrti.
Izbor iz opusa jedne od najvećih muških zvezda klasičnog američkog filma prikazuje se od 3. do 7. februara u sali Makavejev, uz reprizu krajem meseca u Muzeju kinoteke.
Program otvara komedija i romansa “Dogodilo se jedne noći” (1934) Frenka Kapre, koja je slavnom glumcu donela Oskara za glavnu ulogu.

Naravno, tu je neizbežno remek delo “Prohujalo sa vihorom” (1939) Viktora Fleminga, a za ulogu čuvenog Reta Batlera u toj istorijskoj drami sa Vivijen Li, Gejbl je ponovo bio nominovan za Oskara.

Ciklus obuhvata i poznata dela sedme umetnosti gde je Gejbl briljirao – “Mogambo” (1953) Džona Forda, “Neprilagođeni” (Misfits 1961) Džona Hjustona.

Program “Sećanje na…” od 10. do 14. februara prikazuje retrospektivu Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula tokom januara u Los Anđelesu u 66. godini.

Poseban talenat, njena lepota i harizma ponovo će doći do izražaja u filmovima – “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka i “Lepota poroka” (1986) Živka Nikolića, za koje je dobila dve Zlatne arene na festivalu u Puli, ali i vanserijske role koje je ostvarila u filmovima “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, “U raljama života” (1984) i “Za sreću je potrebno troje” (1985) Rajka Grlića, “Turneja” (2008) Gorana Markovića.

Isti program u više termina tokom meseca podsetiće i na nedavno preminule inostrane filmske umetnike, među njima su Majkl Aptid, reditelj filmova “Rudareva kći” (1980) i “Gorile u magli” (1988), glumica Karolin Selije (“Život, ljubav, smrt” Kloda Leluša), glumac Klod Braser (“Neobična banda” Žan Lik Godara), glumica Pamela Tifin (“Muči me, ali me voli” Dina Risija).

Program Sećanje na… održava se i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, a 2. i 3. februar posvećen je reditelju i scenaristi Nikoli Stojanoviću, koji je preminuo prošlog meseca u Beogradu, u 79. godini.

Biće prikazan izbor njegovih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, i dva dugometražna igrana filma – “Od zlata jabuka” (1986) i “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu” (1990).

Na dan 19. februara navršava se osam godina od iznenadne smrti reditelja i scenariste Dinka Tucakovića (1960-2013), dugogodišnjeg upravnika Muzeja kinoteke i tog dana na njegov opus podsetiće projekcije muzičkog dokumentarnog filma “The Rubber Soul Project” (2004) i igranog dugometražnog projekta “Doktor Rej i đavoli” (2012).

U programu “Džon Hjuston na bis“ od 20. do 24. februara ponovo će moći da se vide filmovi jednog od najvećih holivudskih reditelja svih vremena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.