U trendu

U Luvru izložba povodom 500 godina od smrti Leonarda Da Vinčija

Muzej Luvr priredio je izložbu povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda Da Vinčija – sa pozajmljenim „Vitruvijevim čovekom“ iz Italije i sa prilikom za virtuelni susret sa Mona Lizom, ali bez dela „Salvator Mundi“ .

Izložba obuhvata 160 radova italijanskog majstora i drugih umetnika uključujući remek dela poput „Device s detetom i Svetom Anom“, na kojoj je Da Vinči radio 20 godina do smrti 1519. godine.

Za veliku izložbu u pariskom muzeju iz Italije će biti pozajmljeno pet dela i dve kopije dela slavnog Da Vinčija.

Pored „Vitruvijevog čoveka“ izloženog u Veneciji, Luvru će biti pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela izloženih u Firenci.

Dozvolu za izlaganje „Vitruvijevog čoveka“ italijanski sud izdao je tek 16. oktobra pošto je neprofitna grupa „Italija nostra“ uložila protest, tvrdeći da takvo remek delo ne treba da napušta Italiju.

Luvr ipak do danas nije uspeo da ubedi misterioznog vlasnika dela „Salvator Mundi“ da pozajmi sliku. „Salvator Mundi“ je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Trgovac umetničkim delima Keni Skačer veruje da je locirao sliku kao i da se verovatno nalazi na jahti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

„Mona Liza“, poznata i kao „Djokonda“, svakodnevno privlači 30.000 posetilaca u Luvru. Cena uspeha kod publike portreta mlade firentinske dame učinila je da slika ne bude deo postavke posvećene Da Vinčiju, ali će posetioci, zahvaljujući virtuelnoj stvarnosti, imati priliku da sami provedu sedam minuta „oči u oči“ sa Mona Lizom.

Izložba će biti otvorena u četvrtak i trajaće do februara, a u pretprodaji koja je počela juče, do sada je kupljeno 220.000 karta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.