U trendu

U Matici srpskoj predstavljena knjiga „Pupin-lovac na zvezde

NOVI SAD – U Matici srpskoj predstavljena je večeras knjiga „Pupin – lovac na zvezde“ autora Radoslava Laleta Pavlovića, posvećena životu i delu jednog od najvećih svetskih naučnika Mihajla Pupina.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da kroz pripovedački dar autora iznova doživljavamo Pupina i njegov duh među nama.

„Autor nam je osvetlio Mihajla Pupina na neobičan i originalan način, koji je postavio temelje da ova knjiga može da izraste u još neke umetničke sadržaje i pregnuća poput kinematografije i poezije, jer su brojni dijalozi iz Pavlovićeve knjige dovoljan motiv da nastavimo da osvetljavamo Pupina kao čoveka o kojem nismo dovoljno znali, a koji nas je zadužio, često preko mere našeg golog opstanka“, naveo je Mirović.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić podsetio je na to da je Pupin izabran za počasnog člana Matice 1927. godine povodom 100. godišnjice osnivanja naše najstarije kulturne institucije, poručivši da na ovaj način čuvamo sećanje na njega i njegovo neprolazno delo.

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Kompanije Novosti, koja je izdavač knjige Rekao je da je autor u ovo delo uložio veliki trud, istakavši da knjiga govori o velikanu koji je, kako je naglasio, izmislio 20. vek.

„Mihajlo Pupin je junak i uzor uz koga se odrasta i na koga se treba ugledati – vratiti se malo unazad, da bismo išli napred”, rekao je autor knjige Radoslav Pavlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar