U trendu

U Narodnom pozorištu sumirali sezonu

BEOGRAD – Narodno pozorište je tokom pandemije zadržalo i sačuvalo svoje ljude, a i u očekivanom narednom teškom periodu spremno je da svojim kapacitetima podrži svoje kreativce i kreativne napore, rekao je danas upravnik nacionalne kuće Svetislav Bule Goncić.

Na konferenciji za novinare povodom završetka 153. sezone, sumirajući rezultate prethodnih devet meseci, Goncić je istakao da Narodno pozorište želi da se na njegove scene vrate „klasika, ali i moderna klasika i naravno mladi autori, koji će jednog dana postati klasici“.

Govoreći o tehničkom sektoru, Goncić je istakao pomenuo da je pri kraju povezivanje glavne pozorišne zgrade na daljinsko grejanje.

Direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez je rekla da su u protekloj sezoni imali 183 predstave, od čega devet premijera.

Ona je posebno je pomenula „Noru“ rediteljke Tatjane Mandić Rigonat, kao „novo čitanje (Henrika) Ibzena“, i „Godine vrana“ Siniše Kovačevića kao produkcijski „hrabar korak“, sa 60 ljudi na sceni, i predstavu kakve „nema u regionu“.

Prema njenim rečima, poslednja premijera u sezoni je bio „Rat i mir“ po čuvenom delu Lava Nikolajeviča Tolstoja, koja u umetničkom smislu počiva na „izvanrednoj dramatizaciji, režiji i divnoj grupi mladih glumaca“, a po poseti u junu i pozivima na festivale vidi se „da će dugo živeti“.

Od komada na Maloj sceni, Udovički Fotez je pomenula „Vlast“, „Iransku konferenciju“ i „Uspavanku za Aleksiju Rajčić“ koja je donela Drami Narodnog pozorišta mladog pisca Đorđa Kosića.

„Imam utisak da se naročito za ‘Uspavanku’ i ‘Rat i mir’ oseća svežina mladih stvaralaca koji su, uz umetnički dokazane stvaraoce, doneli divan svež vetar u Narodno pozorište. Nastavićemo tim putem“, navela je direktorka Drame.

Udovički Fotez je podsetila i da su na festivalima nagrađeni glumci Slobodan Beštić, Nela Mihailović, Ljubomir Bandović, Ljiljana Blagojević, Nataša Ninković, Nada Šargin, Aleksandar Srećković i rediteljka Mandić Rigonat, kao i predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

Direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović je podsetio da su posle popuštanja pandemijskih mera u drugoj polovini sezone konačno mogli publici ponuditi „predstave kako se izvode“, i da je posećenost bila izuzetno velika.

„Vidi se da se publika zaželela operskih predstava“, istakao je Mijailović.

On je podsetio da su se na scenu Narodnog pozorišta gostovanjima vratili u inostranstvu uspešni naši pevači Željko Lučić, Zoran Todorović, Milijana Nikolić i Sanja Anastasijević.

„Meni je bilo važno da naši pevači koji po svetu pronose ime naše države nastupe i u Narodnom pozorištu. Smatram da je ovo kuća svih nas i nelogično je bilo da svih ovih godina nisu bili pozivani. Mnogo mi je drago što se desilo da smo sad imali prilike da čujemo ove umetnike“, istakao je Mijailović.

Govoreći o planovima do kraja godine, Mijailović je podsetio da su počele probe za operu „Turandot“, koja nije bila na repertoaru Narodnog pozorišta od kraja sedamdesetih.

„Spada u jednu od najpoznatijih opera. Smatrao sam da je to naslov koji je neophodan da ga imamo na repertoaru i da će ga publika rado slušati i više puta“, rekao je direktor Opere.

Mijailović je rekao da je „kao dete ove kuće“ angažovan mladi reditelj Mario Pavle del Monako, sin Klaudija i Dragane Del Monaka, koji je magistrirao opersku režiju u Beču i radi u Nemačkoj.
„Odlučio sam se da tako veliki naslov poverim njemu jer italijanski govori tečno. Kao što mladim pevačima želim da dam vetar u leđa isti stav imam prema rediteljima i dirignetima. Potrebno je na vreme misliti na smenu generacija. Te moje odluke ne nailaze uvek na odobravanje, ponekad i na velike kritike, ali na to računam“, rekao je Mijailović.

Govoreći o narednim podelama i naslovima, Mijailović je rekao da će predstojeću sezonu najverovatnij otvoriti sa operom „Koštana“ Petra Konjovića, u režiji Juga Radivojevića, jer smatra da Narodno pozorište mora imati na repertoaru i negovati domaće kompozitrore.

Prema njegovim rečima, u planu je postavljenje opere i baleta „Vaskrsle seni“ Svetislava Božića, kao i komične opere Đuzepea Verdija „Falstaf“, u režiji Nebojše Bradića.

„Falstaf“ nije igran u Narodnom pozorištu od sedamdesetih godina, a Mijailović ističe da je sada „potreban optimizam i opere koje dižu raspoloženje“.

Direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović je podsetila da je na dužnost stupila u februaru i da je odmah ušla u „petu brzinu“ sa „Uspavanom lepoticom“ koja je „jedna od najtežih predstava“, ali su članovi njenog ansambla „sasvim lepo odgovorili zadataku“.

Rekla je da je Balet „maestralno završio sezonu gostovanjem sa predstavom „Ko to tamo peva“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gde su „doživeli ovacije koje su trajale 20 minuta“.

„Nemam reči da opišem osećaj i ponos. Nadam se da je ovo samo početak divne regionalne saradnje“, istakla je Pavlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.