U trendu

U Novom Sadu otvorena izložba posvećena Urošu Prediću

NOVI SAD – U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu večeras je otvorena ižložba posvećena stvaralaštvu Uroša Predića, jednog od najistaknutijih srpskih slikara.

Izložba je otvorena u mesecu kada ova Galerija obeležava 175 godina od osnivanja, a upravnica Tijana Palkovljević kaže da izložba pod nazivom “Uroš Predić život posvećen lepoti i umetnosti” govori o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti.

Istovremeno, ozložba ukazuje na temeljne vrednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti.

„Stvarajući neprekidno duže od osam decenija Predić je ostavio izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata, više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića“, rekla je Palkovljević.

Autorka izložbe Snežana Mišić je rekla da su među slikama i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i ĐOR osiguranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar