U trendu

U okrugu Funing zabranili proslave da bi pokazali Å¡tedljivos

PEKING – Pokrajina Funing na jugozapadu Kine zabranio je rođendanske zabave i druge proslave i tako odgovorio na poziv centralne vlade da bude Å¡tedljiviji.

Takođe su utvrđena nova pravila za venčanja i sahrane, uključujući zabranu gotovinskih poklona skupljih od 22 funte, prenosi BBC.

Pravila u okrugu Funing primenjuju se samo na sve članove komunističke partije, drÅŸavne sluÅŸbenike i vođe seoskih organizacija, ne i na većinu stanovnika.

Prema novoj direktivi objavljenoj prošle nedelje zabave povodom rođendana, zaposlenja ili selidbe biće zabranjene od ovog meseca.

Postoje i vrlo specifična pravila kojih se neki moraju pridrÅŸavati. Na primer, javni sluÅŸbenici u okrugu provincije Junan sada će morati unapred da prijave lokalnoj vladi detalje venčanja, poput troÅ¡kova i liste gostiju.

Na svadbama ne bi trebalo da bude više od 20 stolova, a lista gostiju ne sme da pređe 200. Troškovi hrane po gostu mogu biti samo do 50 juana ukoliko je proslava u restoranu, a do 300 juana za sve goste ako je proslava u kući. Povorka automobila na venčanju ne sme da pređe 10.

Slično ovome, postavljena su nova pravila za sahrane, poÅ¡to je u Kini tradicija da gosti oÅŸalošćenim porodicama daju „novac od saučešća“. Sahrane se ubuduće ne mogu odrÅŸavati duÅŸe od tri dana, a detalji događaja moraju se dostaviti vladi u roku od 10 dana nakon odrÅŸavanja.

Vlast u Kini već godinama poziva svoje građane da organizuju jednostavnija i skromnija venčanja i osuđuje rasipništvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.