U trendu

U petak otvaranje izložbe Albreht Direr i njegovi savremenici

U petak, 4. septembra, u Konaku knjeginje Ljubice biće svečano otvorena internacionalna izložba „Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maksimilijana Prvog“ Istočnoslovačkog muzeja iz Košica.
Izložba će u Beogradu trajati do kraja oktobra, nakon čega se se seli u Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, gde će ostati do kraja godine.

Izložba je do sada predstavljena u više od deset gradova Evrope, a beogradska publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i s delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prva celina sačinjena je od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I.

Autor izložbe, Ivan Havlice, pažljivim odabirom radova koji se čuvaju u kolekciji Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, uspeo je da oživi „duh vremena“ i da prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe, piše u saopštenju muzeja .

Albreht Direr (1471–1528), poznat kao slikar, grafičar, crtač i teoretičar, pomerio je granice umetnosti s početka 16.veka, a bio je, i do danas ostao, rame uz rame s Mikelanđelom, Leonardom i Rafaelom, imajući ključnu ulogu u razvoju evropske grafike i renesansne umetnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar