U trendu

U petak počinje festival „Otvoreni predeli“ na Rudniku

RUDNIK – Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala „Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik“ biće održano predstojećeg vikenda, od 29. jula do 31. jula 2022. godine u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku.

Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

U takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu.

Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam, Visions du Ršel, festival u Oberhauzenu, festival FID u Marseju, Doclisboa, Hot Docs, Viennale itd.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri koji čine istaknuti srpski i regionalni dokumentaristi – Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević.

Prvog festivalskog dana, u petak 29. jula, biće prikazana ostvarenja „Trajno“ (režija: Ugo Petronin), „Rezervat“ (Gerard Ortšn Castellv), „Ispod severnog mora“ (Federico Barni & Alberto Allica), „Zemlja koja se podiže i spušta“ (Moona Pennanen) i „Alpinestate / Ljudska priroda“ (Mićele Trentini).

U subotu 30. jula, na repertoaru su filmovi „Paralelni tokovi“, „Vetar“, „Fantastično“ (Maija Bl?field), „Neka vrsta bliskosti“, „27 koraka“ „Sazvežđe La Rugijer“ i „Dan kada su razneli planinu“ (Alba Bresol Aliberć).

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 31. jula, publika će moći da pogleda ostvarenja „Prokop“ (Danilo Stanimirović), „Obmana“ (Francesca Bertin), „Neodređen teren“ (Edward Kihn), „Snimak pejzaža bez predistorije“ (Kolektiv Doplgenger), „Telurska drama“ (Riar Rizaldi) i „Dvestogodišnjica“ (Pablo lvarez Mesa).

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture „Vojislav Ilić“, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“.

U okviru pratećeg programa, organizatori su najavili i Prigodan muzički program prve dve večeri nakon projekcija.

U Klubu penzionera Rudnik će 29. jula nastupiti bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, a u subotu 30. jula će nastupiti projekat Lenhart Tapes iz Beograda, za kada je najavljena i „senka iznenađenja“.

Festival organizuje Udruženje Srpski Holywood.

Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik.

Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar