U trendu

U polju lavande kod Bele Palanke izložba skulptura vajara iz Beograda i Štipa

U polju lavande kraj belopalanačkog sela Tamjanica danas je organizovana izložba skulptura Jovane Petković iz Beograda i Nikole Smilkova iz Štipa u Severnoj Makedoniji.

Izložbu je organizovala Kuća umetnika „Pigmalion“ čiji je osnivač Gorazd Čuk, vlasnik plantaže na kojoj se lavanda i uzgaja.

Čuk je za agenciju Beta kazao da su prošle godine prvi put organizovali izložbu skulptura u polju lavande i da je to izazvalo veliko interesovanje ljubitelja umetnosti, zbog čega su odlučili da izložbe skulptura organizuju svakog leta, poslednje subote u junu.

„To je vreme kada lavanda najintenzivnije cveta i doživaljaj je zaista fantastičan. Mnogo ljudi iz Niša, Pirota i ostalih mesta u ovom kraju dolazi da se fotografiše u polju i sa skulpturama“, rekao je Čuk.

Podsetio je da su prošle prošle godine u Tamjanici bile izložene skulpture Petra Hranuelina iz Hrvatske.

Vajark Jovana Petković izjavila je da su skulpture divno postavljene u eksterijeru, što je vrlo neobično za ovakvu vrstu radova.

„Smisao mojih skulptura je ‘unutrašnje biće’ i razmišljanje o samom sebi, na taj način da se publika pozove da pogleda i da nauči nešto više o sebi na osnovu onoga što vidi“, kazala je Petković.

Vajar i profesor na Fakultetu za obrazovanje u Štipu Nikola Smilkov je rekao da je na izložbi devet njegovih skulptura od mermera, izradjenih u galerijskom formatu.

„Trudim se da pokažem emocije kao poseban dogadjaj koji ne zavisi od spoljnjeg sveta“, istakao je Smilkov.

Posetioci današnje izložbe skulptura mogli su da pogledaju i kupe proizvode od lavande, poput eteričnih ulja i sapuna, ali i da degustiraju rakiju, kačkavalj i druge organske proizvode iz belopalanačkog kraja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar