U trendu

U Skoplju od sutra izožba Sećanja iz pepela NBS 6. april 1941.

BEOGRAD – U Skoplju će sutra biti otvorena izložba u spomen na uništenje srpskog nacionalnog bibliotečkog fonda 6. aprila 1941. godine u nemačkom bombardovanju zdanja nacionalne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu.
Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja u Beogradu izložba pod nazivom „Sećanja iz pepela: Narodna biblioteka Srbije 6. aprila 1941“, od sutra će do 28. decembra biti predstavljena u Skoplju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci „Sveti Kliment Ohridski“, saopštio je Muzej genocida koji priređuje izložbu.

„Izložba ima za cilj da makedonskoj javnosti predstavi istorijski kontekst i tragične posledice pojedinačno najvećeg ratnog zločina počinjenog nad kulturnim i identitetskim nasleđem na čitavom području Evrope tokom sveukupnog trajanja Drugog svetskog rata“, navodi se iz Muzeja genocida.
Po okončanju svečanog otvaranja izložbe biće održana tribina posvećena odnosu prema kulturnom nasleđu u okolnostima oružanih sukoba tokom koje će govoriti srpski i makedonski stručnjaci.
Tokom svečanosti otvaranja izložbe sutra u 13 časova u galerijskom prostoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke obratiće se direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sveti Kliment Ohridski“ Rahmetuli Kući, ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, kao i autor izložbe i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.
Autor postavke je Nikola Radosavljević, rukovodilac Grupe za programe u kulturi, obrazovanju, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.
Produkcioni tim izložbe predvodi istoričar Bojan Arbutina, kustos u Muzeju žrtava genocida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.