U trendu

Učenici i nastavnici 14. put priredili izložbu kaligrafski

NOVI SAD – U čast Zaharije Orfelina danas je u Novom Sadu otvorena 14. kolektivna izložba kaligrafskih radova nastavnika, učenika i kaligrafa Svetozara Pajića Dijaka.

Izložbu pod nazivom „Zajedno na putu Zaharije Orfelina“ pripredila je Vera Stojšić-Gašparovski, a deo je posvećen i prof. dr Tadiji Erakoviću koji je objavio više knjiga i priručnik na temu kaligrafije.

„Udruženje Vojvođanskih učitelja već 14. godinu za redom uporno radi na promovisanju lika i dela Zaharija Stefanovića Orfelina i Novog Sada kao mesta gde je on živeo i radio, pored Sremskih Karlovaca. Ono što je jedinstveno na našim izložbama jeste da prikazujemo godišnji rad učenika i nastavnika u oblasti kaligrafije, u onim manifestacijama gde je svoj doprinos dalo Udruženje vojvođanskih učitelja.“ rekla je Vera Stojšić Gašparovski, priređivač izložbe.

Deo radova učenici su priredili tokom Svetoarhangelske letnje škole u Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, koja se organizuje od 2017. godine sa učenicima osnovnih i srednjih škola srpskih enklava na KiM i dijaspore.

Pored toga, izloženi su i radovi nastavnika sa kaligrafske kolonije „Na putu Zaharija Orfelina“ koje je ove godine održana kombinovano, uživo i na daljinu.

Učestvovalo je 20 nastavnika iz Srbije i Republike Srpske.

Izložba je postavljena u Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu i traje do 31. januara, a podržali su je Uprava za kulturu Grada Novog Sada, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice, kao i domaćini izložbe Ogranak SANU u Novom Sadu.

Organizator je Udruženje vojvođanskih učitelja, a povod je i obeležavanje 19. januara, Dana Zaharija Orfelina i lepog pisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.