U trendu

Učenici Nacionalne fondacije za igru osvojili 6 medalja u italiji

BEOGRAD – Na međunarodnom Baletskom takmičenju u Fasanu, Baletska škola Nacionalne fondacije iz Beograda, osvojila je 6 medalja, saopštili su iz NFI.

Treće međunarodno takmičenje u italijanskom gradu Fasanu u regionu Pulja, okupilo je 2. i 3. decembra preko 400 takmičara sa ukupno 143 varijacije klasičnog baleta i numera savremene igre.

Događaj je u Teatru Kenedi okupio brojnu publiku koja se smenjivala, ali uvek do poslednjeg mesta ispunjavala pozorište.

Pred žirijem su se predstavile škole iz mnogih gradova Italije, kao i beogradska Baletska škola Nacionalne fondacije za igru.

Ukupno 14 učenika ove škole ponelo je u kategoriji klasičnog baleta 1 zlatnu (Helena Bajić), 3 srebrne (Lucija Grdović, Zoi Jung i Lena Ćulibrk) i 2 bronzane medalje (Ana Jončić i Sava Mijailović).

Naše mlade talente su pripremale Ivet Rodrigez i Marija Janković, pedagozi Fondacije, kao i Elek Žolt pedagog Baletske Akademije iz Beča.

Takmičenje se održava u čast pedagoga Joana Josifa Girbe, koji je u Fasanu predavao prvim genracijama igrača i pedagoga koji su stekli zavidnu međunarodnu karijeru.

U znak sećanja na vrsnog pedagoga koji je u Fasano stigao sasvim slučajno nakon završene karijere baletskog prvaka u Rumuniji, njegovi učenici, na čelu sa Laurom Valencijano, osmiili su ovo baletsko takmičenje.

U žiriju su ove godine bili baletska zvezda i pedagog Euđenio Burati, baletski igrač i agent najpoznatijih baletskih igrača današnjice Danijele Ćiprijani, direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, direktor Augsburg baleta  Rikardo Fernando i baletski pedagog Laura Valencijano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar